Alig bírták kiejteni az új ásvány nevét

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Príbram város
Vágólapra másolva!
A príbramit nevet kapta az új ásvány, amelyet 2007-ben találtak a Príbram melletti uránbányák közelében a cseh geológusok. Az ásványt a nemzetközi szakbizottság a közelmúltban Stockholmban megtartott ülésén hagyta hivatalosan jóvá.
Vágólapra másolva!

Az ásvány egy darabját Pavel Skácha, a príbrami múzeum geológusa fedezte fel az egyik uránbánya törmelékei között. Az elemzések, amelyekbe a prágai nemzeti múzeum és a cseh tudományos akadémia szakértői is bekapcsolódtak, kimutatták, hogy eddig ismeretlen ásványről van szó.

A príbramit egyebek között rezet, antimont és szelént tartalmaz. A parányi kövecskének ezüst-barnás, fémesen csillogó színe van, csak mikroszkóp alatt látható.

Príbram város Forrás: Wikimedia Commons

A príbrami múzeum tavaly fordult a Stockholmban székelő nemzetközi szakbizottsághoz, hogy ismerje el a príbramitot új ásványnak és vegye fel a hivatalos jegyzékbe, ez a napokban megtörtént.

Josef Velfl, a príbrami Bányászati Múzeum igazgatója szerint csak a névvel voltak bizonyos gondok, mert a bizottság több tagja sem tudta azt kiejteni. Ennek ellenére a végső szavazáskor a bizottság húsz tagja közül 17-en megszavazták a príbramit elnevezést.