Jól látható lesz a Mars a következő hetekben

Mars, NASA
A Mars a Hubble űrteleszkóp május 12-i felvételén
Vágólapra másolva!
A Mars 11 év óta most halad el legközelebb a Földhöz, ezért május vége felé szabad szemmel is kiválóan megfigyelhető lesz. Egy jobb kézi távcsővel persze még jobban kivehető a vörös bolygó.
Vágólapra másolva!

A Mars bolygót általában nehéz megpillantani még jobb felszereléssel is. A következő néhány hét különleges eseményei miatt azonban a bolygót akár még szabad szemmel is jól meg lehet figyelni, egy kézi távcsővel pedig egészen biztosan.

Május 30-án lesz a legfényesebb

A Mars május 22-én volt pont szemben a Nappal, ennek ellenére mégsem ekkor volt a legjobban látható, mert a következő hetekben még közelebb kerül a Földhöz. Május 30-án „mindössze” 76 millió kilométerre lesz a Földtől, amire 11 éve nem volt példa.

A Mars a Hubble űrteleszkóp május 12-i felvételén Forrás: NASA, ESA, the Hubble Heritage Team

Ez a közelség azt jelenti, hogy még viszonylag kis nagyítású eszközökkel kivehető lesz a Mars felszínének néhány részlete.

A Mars elhelyezkedése a Brit-szigetek feletti égbolton március 16-án, hajnali 5 órakor Forrás: astronomynow.com

A Skorpió, illetve a Mérleg csillagképben keressük

A bolygó hátráló mozgást végez a Skorpió, majd 28-ától a Mérleg csillagképben. Este kel, egész éjszaka megfigyelhető alacsonyan a déli égen, olvasható a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján.

A különleges esemény kedvéért a NASA új képet tett közzé nemrég, amely a bolygóról készült egyik legrészletesebb felvétel.

A Mars egy háromszög részeként látható majd, amelynek része a Szaturnusz és az Antares csillag. A hármast az égen dél felé nézve, alacsonyan lehet megpillantani. Keressük meg a Mars vörösét és a Szaturnusz viszonylag élénksárgáját az égitestek között.