Hisz az összeesküvés-elméletekben? Akkor Ön sokat stresszel!

alien idegen ufo földönkívüli
A structure of a gesturing Alien in a parking lot in Baker, California on May 10, 2015, of a business selling Beef Jerky and other Jerky products. Besides Aliens, the town of Baker, on the road between Los Angeles and Las Vegas, is known as home to the world's largest thermometer, built in 1991 to honor the highest temperature ever recorded, which was 134 degrees in Death Valley National Park, north of Baker. AFP PHOTO / FREDERIC J. BROWN
Vágólapra másolva!
Stresszesebb életet élnek azok, akik hisznek az összeesküvés-elméletekben – derítették ki brit tudósok.
Vágólapra másolva!

Az Anglia Ruskin Egyetem kutatója, Viren Swami professzor az első, aki vizsgálta az összeesküvésekben való hit és a pszichológiai stressz kapcsolatát, írja az Independent weboldala.

A kutatómunka során 420, 20 és 78 év közötti résztvevőt vizsgáltak meg. A tudós elsősorban arra volt kíváncsi, hogy az önkéntesek milyen erősen hisznek az olyan összeesküvés-elméletekben, mint például a holdra szállás meghamisítása.

Ezt követően a professzor megmérte a vizsgálatban résztvevők stresszintjét. Az eredmények alapján a szakember információkat kapott az önkéntesek általános mentális állapotáról, valamint arról, mennyi stresszel járó élmény érte őket az elmúlt időszakban.

A kutatás végén kiderült, hogy minél jobban hitt valaki a konspirációs-teóriákban, annál stresszesebb élmények érték az illetőt a vizsgálatot megelőző hat hónapban. Ráadásképp az általános stresszintjük is jóval magasabb volt ebben az időszakban. Az eredményeket illetően nem volt számottevő különbség a két nem és a különböző szociális státuszúak között, egyedül a fiatalabbak tűntek némileg fogékonyabbnak a konteókra. A tanulmány a Personality and Individual Differences Journal című szaklapban jelent meg.

Forrás: AFP/Frederic J. Brown

Romlik az analitikus gondolkodás

Swami szerint két fő oka van az említett kapcsolatnak. Egyrészt a stresszes szituációk miatt az emberek kevésbé gondolkodnak analitikusan. „Egy erősebb stresszel járó életeseményen átesett ember hajlamos sajátos gondolkodásmódot kialakítani. Ez például abban nyilvánul meg, hogy olyan összefüggéseket keres, amik nem léteznek” – mondta a kutató.

A másik ok, hogy a stresszel járó esemény után az illető úgy érzi, elveszítette az ellenőrzést az élete felett, és azt a konspirációs magyarázatok keresésével szeretné visszaszerezni.