Nem pusztulnak el az agysejtjei, ha alkoholt iszik

alkohol, tinédzser
Woman smiling at table with bottles and glasses..
Vágólapra másolva!
Nagyon régóta tartja magát az a mítosz, hogy az alkohol azért is egészségtelen, mert pusztítja az agysejteket. Míg a tiszta alkoholra ez tényleg igaz, kutatások bebizonyították, hogy nem tudunk akkora mennyiséget meginni belőle, hogy valóban kárt tegyen az agyunkban - legalábbis ami az agysejtjeinket illeti.
Vágólapra másolva!

Még ma is olvasni jó néhány helyen azt a téves információt, hogy alkoholt fogyasztani azért nem érdemes, mert pusztítja az agysejteket - pedig ezt a mítoszt már 1993-ban megcáfolta Grethe Jensen kutatása. Ő és kollégái alkoholista és nem alkoholista csoportok agysejtjeinek számát mérte meg, és arra az eredményre jutott, hogy nincs mérhető különbség a kettő között, az alkoholfogyasztás nem befolyásolja az agysejtek számát. Ez még az alkoholfüggőkre is igaz - nem jelenti azonban, hogy az ivásnak ne lennének az agyra káros hatásai.

Leépíti az agyat az alkoholfogyasztás, de nem úgy, ahogy gondoljuk Forrás: PhotoAlto/Gérard Launet

Bár maguk az agysejtek nem halnak el az alkohol hatására, a köztük zajló kommunikáció nehézkessé és kevésbé hatékonnyá válhat. Az alkohol ugyanis károsítja az úgynevezett dendriteket, amelyek az idegsejtek végén találhatóak, és az információk felvételéért és a sejttest irányába történő vezetéséért felelősek. Ez azonban

az alkoholfogyasztás mérséklésével megállítható, sőt, vissza is fordítható, így nem okoz maradandó károsodást.

Más kérdés azonban, hogy az alkohol megakadályozza a tiamin felszívódását, így a szervezet nem kaphat elég B1-vitamint - ez viszont valóban az idegsejtek pusztulásához vezet. Bár ez is nagyrészt gyógyítható, és az agysejtek képesek magukat regenerálni, itt már létezik az a szintű sérülés, ahol maradandó agykárosodásról beszélhetünk. A nagymértékű alkoholfogyasztás az újabb agysejtek termelődését is megakadályozza, így ha közvetlenül meg nem is öli őket, a megújulásukat gátolja.