Nézzen képeket a nyíregyházi keselyűfiókáról!

karvalykeselyű
Magyarországon most szaporodott először karvalykeselyű
Vágólapra másolva!
Először szaporodott Magyarországon a súlyosan veszélyeztetett karvalykeselyű - a csúnyácska fiókát most láthatta először kamera.
Vágólapra másolva!

A karvalykeselyű (Gyps rueppellii) kritikusan veszélyeztetett madárfaj, ezért olyan nagy hír, hogy Magyarországon végre sikerült szaporodnia egy párnak. A fióka egyelőre nem túl szép, viszont nagyon aranyos, és ami a legfontosabb: egészséges.

Héthetes karvalykeselyű-fióka fekszik fészkében a Nyíregyházi Állatparkban Forrás: MTI/Balázs Attila

Az apróság szülei az országban először Nyíregyházán szaporodtak, és a ragadozókra jellemzően eddig életük árán is védelmezték fiókájukat, amihez most engedték először közel az állatpark munkatársait.

Magyarországon most szaporodott először karvalykeselyű Forrás: MTI/Balázs Attila

Az állatok keselyűkre jellemzően nappal, a levegőben körözve keresik táplálékukat, éles látásuknak köszönhetően nagy távolságokra képesek ellátni. Jellegzetesen csak egy tojást rak, a szülők pedig monogám "kapcsolatban" élnek, egy életre választanak párt.

A keselyűk védelmezik az utódjukat, hét hét kellett ahhoz, hogy az állatparki dolgozókat is a közelébe engedjék Forrás: MTI/Balázs Attila

A karvalykeselyűk fennmaradását az élőhelyek és táplálékok megfogyatkozása, a fészkelőhelyek eltűnése okozza, valamint egyes területeken vadásszák is a húsáért. Az IUCN vörös listáján kritikusan veszélyezetett fázisban szerepel.