Nézzen körbe a Marson!

Curiosity, panoráma, Namib-dűne
A Namib-dűne sötét homokja
Vágólapra másolva!
A Curiosity 360 fokos interaktív panorámafotót készített a marsi panorámáról – a rover jelenleg a vörös bolygó homokdűnéit tanulmányozza, de volt ideje alaposan körbenézni az egyik, vázára erősített kamerájával.
Vágólapra másolva!

A Curiosity december 18-án az 1197. solnál (marsi napnál) tartott, amikor ezt a fotót készítette – a kép a Namib-dűnét mutatja be 360 fokos panorámában, háttérben a Mount Sharppal, ami a rover elsőszámú kutatási területe.

Javított panoráma

A videó egyébként kezdetleges verzióban már korábban megjelent a Facebookon, de itt még nem volt teljes a 360 fokos panoráma, mivel a rover által küldött képeket nem egységesen illesztették egymáshoz. A horizont így az előző változatban kockázott és elcsúszott volt, ezt javították ki a NASA kutatói az új, Youtube-ra feltöltött verzióban.

A Mount Sharp lankái Forrás: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Egyedülálló homokdűnék

Nem ez az első eset, hogy a Curiosity panorámaképeket küld nekünk, de ilyen interaktív módon még nem nézhettünk körbe a vörös bolygón. Az a terület, ahol most a rover vizsgálódik,

a maga nemében egyedülálló,

legalábbis a kutatók számára – ez az első eset ugyanis, hogy a Földön kívüli aktív, mozgó homokdűnéket vizsgálhatunk.

Egy méter egy év alatt

A Namib-dűne a sötét homokos Bagnold-dűnék csoportjához tartozik, amelyek a Mount Sharp északnyugati oldalánál helyezkednek el.

A Namib-dűne sötét homokja Forrás: NASA

A korábbi műholdas megfigyelések szerint ezek a homokdűnék körülbelül egy métert mozognak egy földi év alatt. A felvételen szereplő, a roverhez legközelebb álló domb lába nagyjából hét méterre van a Curiositytől, és körülbelül öt méter magasra nyúlik.