Nagyon közel jöhet márciusban egy aszteroida

Aszteroida Föld universe
Vágólapra másolva!
Két évvel ezelőtti egy kisebb aszteroida repült el a Földünktől 2 millió kilométerre. Idén márciusban ez a kisbolygó fog újra visszatérni, ám ezúttal sokkal közelebb lehet hozzánk, írta a NASA.
Vágólapra másolva!

Március 5-én két lehetséges forgatókönyv valósulhat meg a 2013 TX68 nevű aszteroida repülésével kapcsolatban. Az egyik, hogy nagyon közel lesz, 17 000 kilométeres távolságával (ez kevesebb, mint a holdtávolság ötöde) szinte súrolni fogja szülőbolygónkat. A másik szcenárió jóval távolabbra helyezi az objektumot, legalább 14 millió kilométerre.

Forrás: Manuel Cohen/Fizzfoto

A bizonytalanságot az okozza, hogy a kisbolygót túl rövid ideje figyelik, így a pályaadatok körül még sok a kérdőjel. Annyi azonban biztos, hogy becsapódni nem fog, legalábbis nem idén márciusban. 2017. szeptember 28-án – amikor ismét visszatér – ugyancsak kicsi az esélye (1 a 250 millióhoz) a nem kívánt eseménynek. A kisbolygó 2046-ban és 2097-ben is meg fog közelíteni minket, katasztrófa azonban ekkor sem várható.

Nagy erejű robbanással járna a megsemmisülése

A 2013 TX68 átmérője nagyjából 30 méter. A három évvel ezelőtt Cseljabinszk felett felrobbant meteor átmérője körülbelül 20 méter volt, tehát ha a márciusi kisbolygó belépne a Föld légkörébe, az általa produkált robbanásnak majdnem kétszer akkora ereje lenne, mint az oroszországi meteor megsemmisülésének, írták a NASA szakemberei.