Bronzszobrokkal megrakott római hajóra bukkantak

hajóroncs
Kedvtelési búvárok fedezték fel a felbecsülhetetlen értékű szobrokat rejtő ókori hajóroncsot
Vágólapra másolva!
Több mint 1600 évvel ezelőtt süllyedhetett el az a késő római időszakból származó, nagyobb mennyiségű bronzszobrot szállító ókori hajó, amelynek felfedezéséről az elmúlt napokban számoltak be.
Vágólapra másolva!

Hobbibúvárok akadtak rá az értékes történelmi relikviára

Az Izraeli Régészeti Hatóság (Israel Antiquities Authority, IAA) május 16-án számolt be a Caesarea közelében felfedezett késő antik hajóroncs feltárásával kapcsolatos kutatási eredményekről. Az 4. század elején, több mint 1600 éve elsüllyedt hajó rakományát bronz műtárgyak, elsősorban szobrok, szobortöredékek alkották.

Kedvtelési búvárok fedezték fel a felbecsülhetetlen értékű szobrokat rejtő ókori hajóroncsot Forrás: Ran Fenstein/Live Science

A műkincsekkel megrakott ókori hajó Caesarea kikötőjének közelében süllyedt el, egy erős vihar okozhatta a pusztulását.

A roncsot két kedvtelési légzőkészülékes búvár találta meg viszonylag kis mélységben,

a homokos aljzaton. Felfedezésükről azonnal értesítették a régészeti és műemlékvédelmi hatóságot, így a roncs feltárását szakavatott búvárrégészek kezdhették meg.

Részlet a feltárt leletegyüttesből Forrás: Marine Archaeology Unit, Israel Antiquities Authority

Az eddig feltárt bronzszobrok többsége a 3. századra datálható. A tengerből kiemelt kollekció egyik különlegesen szép darabja a római holdistennőt, Dianát ábrázoló alkotás, valamint az a különleges hármas mécses, amelyen a napisten, Héliosz szobra áll.

A holdistennő bronz mellszobra Forrás: Marine Archaeology Unit, Israel Antiquities Authority

A tökéletesen ép bronzszobrokon kívül töredékes bronzmaradványok is előkerültek.

Nagy Konstantin korából származhat az értékes roncs

"Izraelben az elmúlt 30 évben nem került elő a mostanihoz fogható leletegyüttes" – így méltatta a felfedezés jelentőségét a Live Science tudományos portálnak Jacob Sharvit, az IAA tengeri régészeti részlegének igazgatója. Az ókori fémszobrok igen ritkák, mivel többnyire beolvasztással újrahasznosították anyagukat.

A több mint 1600 éves hajótörés mentette meg az értékes relikviákat az utókornak Forrás: Marine Archaeology Unit, Israel Antiquities Authority

– vélekedik Jacob Sharvit. A római hajó maradványai között nagyobb mennyiségű pénzérmét is találtak a régészek, amiből sikerül pontosítaniuk a roncs korát. Az előkerült érmék egy jelentős részét a légiói által Kr. u. 306-ban augustusszá kikiáltott I. Constantinus vagy Nagy Konstantin császár verette.

I. Constantinus és Héliosz napisten egy, a császár által veretett érme előlapján Forrás: Wikimedia Commons

I. Constantinus 337. május 22-én bekövetkezett haláláig állt a Római Birodalom élén, nevéhez fűződik többek között a keresztény vallás szabad gyakorlását engedélyező 313-as mediolanumi vagy milánói ediktum kibocsátása, valamint a birodalom keleti fővárosa, Bizánc felépítése is.

A hajó Nagy Konstantin idején, a 4. század első felében süllyedhetett el Forrás: Marine Archaeology Unit, Israel Antiquities Authority

Az éremanyagban ezenkívül Constantinus társcsászára és későbbi ellenfele, Licinius pénzérméit találták meg, aki mint augustus, Kr. u. 308 és 324 uralkodott a Római Birodalom keleti felében.

Caesarea Augusztus császár idején lett fontos kikötőváros. A képen a keresztes lovagok által épített városfal látható Forrás: Wikimedia Commons

Az éremanyag azt bizonyítja, hogy

a római hajó a 4. század első évtizedeiben merült a hullámsírba.

A homok védte meg a relikviákat, és ennek köszönhető, hogy ennyire csodás állapotban fennmaradtak – fedte fel a leletek kiváló állapotának okát Jacob Sharvit. A leletanyagot restaurálás után a nagyközönség számára is megtekinthetővé teszik.