Ajándékkal kenyerezik le a hím pókok a nőstényeket

csodáspók
Vágólapra másolva!
A csodáspók (Pisaura mirabilis) egyedeinél megfigyelték, hogy ha a hím pókselyembe csomagolt legyet visz ajándékba a nősténynek udvarlás során, nagyobb eséllyel marad életben a párzás után. Ez a „nászajándék” gyakorlatilag megvédi a hímet a nőstény kannibalizmusától. 
Vágólapra másolva!

Több különböző elképzelés is született arra, miért alakult ki ez a viselkedés a pókfajnál. Egyesek szerint az ajándék egyfajta apai támogatásnak tekinthető, hogy minél több és minél egészségesebb utódai legyenek. Egy másik elgondolás szerint ez fejezheti ki a hím párzási szándékát, így akár több nősténnyel is párosodhat. De az is lehet, hogy így akarják elkerülni, hogy az együttlét után a nőstény kannibalizmusra vetemedjen, és felfalja őket.

Fény derül a titokra

Hogy kiderítsék a pontos okot, Søren Toft és Maria Albo a dániai Aarhus Egyetem munkatársai csodáspókokat gyűjtöttek be, majd a nőstényeket két csoportra osztották: az egyiket bőséges táplálékkal látták el, míg a másiknak alig adtak valamit. Egy hét után a nőstények találkoztak a hímekkel, amelyek egy része vitt ajándékot, a másik nem. A nőstények általában négyféle módon reagáltak: elszaladtak az ajándékkal anélkül, hogy párosodtak volna, felfalták a hímeket, párosodtak velük, vagy elutasították a közeledést.

Csodáspók (Pisaura mirabilis) Forrás: Wikimedia Commons

A legtöbb nőstény nem mutatott agresszív viselkedést, még akkor sem, ha előtte egy hétig éheztek, vagyis a táplálék mennyisége nem befolyásolta a nőstények viselkedését. Az erőszakosabb egyedeknél azonban jó pontot jelentett, ha ajándékot vittek nekik a hímek, hiszen ebben az esetben nem ők maguk váltak főétellé. Viszont azok, akik nem szolgáltak ajándékkal, hatszor több esetben váltak kannibalizmus áldozatává, sokszor még párosodás előtt.

Ez volt az első kísérlet, amely igazolta, hogy a hímeknél azért alakult ki az ajándékozás, hogy elkerüljék a kannibalizmust.