Száz év óta először növekedett a tigrisek száma

szibériai tigris
alert Amur Tiger, Panthera tigris altaica, photo: January 04, 2015.
Vágólapra másolva!
Az Oroszországtól Vietnamig szabadon kószáló tigrisek száma 3890-re emelkedett a természetvédő szervezetek és a helyi kormányzatok legutóbbi általános felmérése alapján.
Vágólapra másolva!

Ez jelentős fordulatot jelez a legutóbbi, 2010-es számlálás eredményéhez képest, amikor minden idők minimumát, nagyjából 3200 tigrist írtak össze, állítja a World Wildlife Fund és a Global Tiger Forum.

A legtöbb tigris Indiában él

Az állatok több mint a fele – 2226 tigris – India különféle rezervátumaiban él Kerala állam déli csücskétől Nyugat-Bengál keleti mocsaraiig, a legutóbbi, 2014-es összeírás szerint.

Bár a hír okot adhatna az ünneplésre, a szakemberek azonban óvatosságra intenek. Ők úgy vélik, hogy a tigrisek egyedszáma valójában nem biztos, hogy ilyen sokat emelkedett. Szerintük lehetséges, hogy csak a szakemberek jegyeztek fel több tigrist a modernebb követési módszereknek és több figyelembe vett területnek köszönhetően.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Hinrich Bäsemann

Mégis ez az első tigrisszámlálás, amely emelkedést mutat 1900 óta, amikor még több mint 100 000 tigris élt vadon.

„Az abszolút értéknél azonban még fontosabb a trend, és úgy látjuk, hogy a trend jó irányba halad” – mondta Ginette Hemley, a WWF egyik vezető tisztviselője.

Nehéz a helyzet a délkelet-ázsiai országokban

A nemzeti tigrisfelmérésekből, valamint a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) adataiból összeállított globális cenzust egy nappal az előtt tették közzé, hogy 13 ország miniszterei találkozóra gyűlnek össze Új-Delhiben, ahol arról a munkáról tárgyalnak, amely a vadon élő tigrisek populációjának megduplázását tűzte ki a 2010-es mélypontról 2022-ig.

Sajnos nem mindenütt látható azonban előrelépés. Míg Oroszország, India, Bhután és Nepál több tigrist számlált a korábbi felmérésekhez képest, a délkelet-ázsiai országokban gondok vannak. Itt a védelmi intézkedések is elmaradnak a többi országéitól és még nem készítettek saját tigrisszámlálást sem.

Forrás: Wikimedia Commons

„Minden egészen más, amikor magas szintű a politikai elkötelezettség” – mondta Hemley. „Amikor jól védett élőhelyek vannak valahol és ellenőrzik az orvvadászatot, akkor a tigrisállomány helyreáll. Ez meglehetősen egyszerű képlet, és tudjuk, hogy működik.”

Ennyi tigris élt 2014-ben a világon

Végül így néz ki ma a világ tigrisállománya a 2014-es adatok alapján.

Banglades 106, Bhután 103, Kambodzsa 0, Kína több mint 7, India 2226, Indonézia 371, Laosz 2, Malajzia 250, Mianmar (Burma) nincs adat, Nepál 198. Oroszország 433, Thaiföld 189, Vietnam kevesebb mint 5. A szakemberek elmondták, hogy a Mianmarban 2010-ben számlált 85 tigrist az adatok elavultsága miatt nem vették figyelembe.