Megérkezett a világ első felfújható szobája az asztronautáknak

BEAM
A BEAM képe egy fantáziarajzon
Vágólapra másolva!
A SpaceX teherűrhajó elsőbbségi küldeményt szállított a Nemzetközi Űrállomásra vasárnap. Eljuttatta a világ első űrhajósoknak szánt felfújható szobát a létesítményre.
Vágólapra másolva!

A SpaceX Dragon teherszállító kétnapos út után érkezett a 400 kilométerrel a Föld fölött keringő Nemzetközi Űrállomásra, amelynek személyzete robotkarral fogta be a szállítmányt.

Jövő hónapban fújják fel

A Dragon 3175 kilogramm hasznos terhet vitt, köztük a Bigelow Aerospace által gyártott puha falú kamrát. Ez az úttörő lak – amelyet szorosan összecsomagoltak a kilövéshez – egy kis hálószoba méretűre duzzad majd fel, amikor megtöltik levegővel a jövő hónapban.

Így használható a BEAM Forrás: BEAM

Most szombaton fogják majd hozzákapcsolni az űrállomáshoz, de május végéig nem fújják fel. A technológia megváltoztathatja az asztronauták életmódját az űrben.

A NASA elképzelései szerint néhány évtizeden belül felfújható élőhelyek lesznek a Marson. Maga a Bigelow Aerospace négy éven belül két felfújható űrállomást kíván feljuttatni, amelyeket bérbe adnának.

Lakók egyelőre nem költözhetnek be

A most érkezett Bigelow Expandable Activity Module (Bigelow felfújható tevékenységi modul, BEAM) egyelőre azonban többé-kevésbé elérhetetlen marad az űrállomás hatfős személyzetének.

A BEAM képe egy fantáziarajzon Forrás: BEAM

A NASA szeretné látni, hogyan működik a kísérleti kamra, ezért az ajtó lezárva marad, eltekintve azt a néhány alkalmat, amikor az űrhajósok belépnek majd a következő egy évben, hogy összegyűjtsék a méréseket és kicseréljék az érzékelőket.