Melyik a legforróbb bolygó a Naprendszerben?

exobolygó
Különösen izgalmas eredményeket várnak a szuperforró exobolygók légkörének vizsgálatától
Vágólapra másolva!
A logika szerint annak a bolygónak kéne a legmelegebbnek lennie, amely a legközelebb kering a Naphoz - a Merkúr azonban ezt a versenyt elvesztette, hála a nála kijjebb mozgó, de vastag légkörrel rendelkező Vénusznak.
Vágólapra másolva!

Noha a Naphoz legközelebb valóban a Merkúr kering (mindössze 88 nap alatt megkerüli a csillagot), ez a Naprendszer legbelső bolygója, és valóban pokoli meleg (nappali hőmérséklete 330 Celsius-fok körül mozog), a legmelegebb bolygónk mégis a Vénusz.

A Merkúr napsütötte oldala a Messenger felvételén Forrás: NASA

Az eltérés annak köszönhető, hogy

a Vénusznak vastag légköre van,

ami benn tartja a meleget, és így lényegesen felhevíti a felszínt. akár 462 Celsius-fokra is. A bolygó felszínén mindenhol ugyanolyan forróság van, mindegy, "merre jár" az ember: az egyenlítő környékén nappal hasonló pokoli körülmények uralkodnak, mint éjszaka a pólusok területén.

A Vénusz felszínének művészi ábrázolása Forrás: ESA/AOES

A Merkúr a Holdhoz hasonlóan egy kietlen, légkör nélküli planéta. Nincs olyan, nagyrészt szén-dioxidból álló atmoszférája, mint a Vénusznak, ezért a hő nem esik csapdába a felszínen. Persze még így is borzasztóan forró, de a Vénusszal szemben elvesztette a versenyt.