Döntse el, számítógéppel vagy fényképezőgéppel készültek-e a képek

fotó, digitális
Vágólapra másolva!
A legjobb digitális renderelések képesek becsapni a szemet, és azt az érzetet kelteni, hogy a képernyőn vagy a lapon lévő pixelhalmok valós, fizikai tárgyak fotói. Egy norvég designstúdió játékos tervezői azonban most feladták a leckét. Sasszeműnek kell lenni, hogy megállapítsuk, számítógépes képalkotásról vagy valódi fényképről van-e szó.
Vágólapra másolva!

A Skrekkøgle norvég stúdió munkatársai rendkívül becsapós képeket készítettek. Az olvasó valószínűleg rögtön rávágja a bizarr formájú teáskannára vagy a tükröződésekkel játszó képekre, hogy ezek számítógéppel, 3D-renderelő szoftverrel (amely egy tárgy modelljének letapogatását és számítógépes képpontokká, pixelekké alakítását végzi) készültek.

Forrás: Skrekkøgle

De éppen ez volt a készítők célja! Hogy jól becsapják a nézőket, és ezzel egyúttal felhívják magukra a figyelmet.

Forrás: Skrekkøgle

A helyett, hogy a pixeleket manipulálták volna a képernyőn, a stúdió két alapítója, Lars Marcus Vedeler és Theo Zamudio-Tveterås olyan fényképsorozatot készített, amelyek tökéletesen úgy néznek ki, mintha 3D-renderelő szoftverrel hozták volna létre ezeket.

Forrás: Skrekkøgle

– mondta Vedeler.

Forrás: Skrekkøgle

A Still File nevű képek megalkotásának – a jó reklámon kívül – az volt a célja, hogy felhívják a figyelmet arra, mennyire könnyen megtéveszthető az emberi szem, de arra is, hogy a „digitális tökéletesség"-gel az alkotók néha pont az ellenkezőjét érik el annak, amit szeretnének.

Forrás: Skrekkøgle

Azaz éppen attól válik valószerűtlenné az ábrázolt fizikai világ, hogy túl tökéletes a renderelés.

Forrás: Skrekkøgle

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!