Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Újabb húszezer csillagrendszerre terjesztik ki az élet utáni kutatást

SETI
Vágólapra másolva!
Újabb húszezer csillagrendszerre terjesztik ki a tudósok az élet utáni kutatást - közölte a Földön kívüli intelligens élet keresésére specializálódott SETI Intézet a kaliforniai Mountain View-ban.
Vágólapra másolva!

Azokat a bolygókat vizsgálják szisztematikusan, melyek az úgynevezett vörös törpék körül keringenek. Ezek a gyenge fényű, hideg csillagok átlagosan több milliárd évvel idősebbek, mint a Nap.

Régebbi naprendszereket vizsgálnak

Szabad szemmel nem láthatók, észlelésük lehetetlen a látható fény tartományában. Eddig úgy tűnt, környezetükben nincs értelme az élet utáni kutatásnak, de újabb tudományos adatok miatt a kutatók megváltoztatták véleményüket.

A vörös törpék felé nézelődnek a tudósok Forrás: NASA

"A régebbi naprendszereknek több idejük lehetett arra, hogy intelligens lények fejlődjenek ki rajtuk" - mondta Seth Shostak, a SETI csillagásza.

A kétévesre tervezett projektben egy hetvenezer vörös törpét tartalmazó listáról választanak ki húszezret és a körülöttük keringő égitesteket alapos vizsgálatnak vetik alá.

Ehhez a szakértők az intézet Észak-Kaliforniában lévő, 42 antennával felszerelt teleszkópját használják.

Sokáig nem kerestünk erre

A tudomány sokáig értelmetlennek találta, hogy a vörös törpék közelében kutasson élet után,

mivel ott nagyon kevés a fény.

"Abból indultak ki a kutatók, hogy a Földön kívüli életre leginkább olyan csillagrendszerekben bukkanhatnak, amelyek erős fényű napjukkal jobban hasonlítanak naprendszerünkhöz" - mondta Jon Richards, a SETI mérnöke.

A SETI eddig nem foglalkozott a vörös törpék körüli bolygókkal, mert kevés a fény a környékükön Forrás: SETI

A szakértők abból indultak ki, hogy azok a bolygók, melyek ezekben a zónákban a vörös törpe körül keringenek, nem forognak saját tengelyük körül.

Egyik oldaluk így állandóan ki van téve a vörös törpe sugárzásának, míg a másik oldalukat egyáltalán nem éri a csillag fénye, tehát

a bolygó egyik oldala állandóan fényes és forró,

míg másik sötét és hideg.

Az intézet szerint azonban az újabb kutatási eredmények alapján a bolygó egyik oldalának hője átjuthat a másik oldalra, így az égitestnek az eddig véltnél nagyobb része lehet élhető.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről