Megkezdődött a civilizáció keresése a bizarr fényű csillagnál

SETI
Vágólapra másolva!
Rádióantennák fordultak a KIC 8462852 jelű csillag felé, hogy értelmes életre utaló jeleket fogjanak. Pár napja ugyanis felmerült, hogy a csillag teljesen szokatlan fényességváltozásait egy idegen civilizáció hatalmas építményei okozzák. 
Vágólapra másolva!

A Földtől 1500 fényévnyire lévő, KIC 8462852 jelű csillag bizarr fényességváltozásainak okait egyelőre csak találgatni tudják a csillagászok. A legvalószínűbb természetes magyarázat kidolgozásában – mely szerint a szokatlan ritmusú és mértékű elhalványodásokat üstökösökből kihulló, hatalmas mennyiségű por okozza – a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont és az ELTE kutatói is részt vettek.

Néhány napja azonban felmerült egy sokkal izgalmasabb, ám még kevésbé valószínű magyarázat, amely egy idegen civilizáció csillag körüli „megaszerkezeteinek” tulajdonítja a példátlan fénygörbéket.

Fantáziarajz egy csillag körüli idegen építményről Forrás: SPAR/Deviantart

A témáról a csillag kutatásában résztvevő szakembereket kérdezte az Origo, erről az alábbi cikkben olvashat részletesebben.

Megkezdte a figyeléseket a SETI-program

A jelenség mindenesetre van annyira érdekes, hogy a földön kívüli intelligenciák után kutató SETI-programban (Search for Extraterrestrial Intelligence) is megfigyelések kezdődtek – írja a Space.com. A kaliforniai Allen Telescope Array (ATA) nevű rádiótávcső-hálózattal megkezdték a KIC 8462852 vizsgálatát, hogy egy esetleges földön kívüli civilizáció rádiójeleit fogják.

Allen Telescope Array (ATA) Forrás: SETI

Ha nem találnak semmit – ahogyan más csillagoknál sem az elmúlt több mint fél évszázadban –, akkor sem kell feladni a reményt. Éppen a KIC 8462852 furcsa fényességváltozásait rögzítő Kepler-űrtávcső megfigyelései alapján gondolják azt a csillagászok, hogy galaxisunkban,

a Tejútrendszerben több milliárd Földhöz hasonló bolygó létezhet.

Lakható bolygók nyomában – konferencia az Akadémián

A Földön kívüli élet keresése az elmúlt évek egyik legérdekesebb kutatási területe. A keresés módszereiről, céljairól, a következő űrszondák programjairól és az európai együttműködésekről tartanak nemzetközi konferenciát október 28-29. között az MTA Székházában,

Missions to Habitable Worlds

címmel.

A hazai szakemberek mellett 17 ország vezető kutatói érkeznek Budapestre. Magyarország idén lett teljes jogú tagja az Európai Űrügynökségnek, ennek megfelelően a következő űrszondás programok vezetői is ellátogatnak hazánkba.

Forrás: NASA

Az előadások az asztrobiológia különböző témaköreit tekintik át, amelynek keretében a földön kívüli élet lehetőségét természettudományos módszerekkel vizsgálják. A témakör több szakterületet érintő jellege miatt az űrtevékenység, a csillagászat, a földtudomány, a kémia és a biológia témakörök európai kutatói egyaránt megjelennek.

Október 28-án a Naprendszer és az azon kívüli bolygók (exobolygók) vizsgálatát célzó programok kerülnek fókuszba, elsősorban az ExoMars, JUICE, CHEOPS és PLATO küldetések révén.

Október 29-én délelőtt a „lakható égitestek" fogalmát járják körbe a különböző tudományágak szerint, délután pedig a kapcsolódó űrjogi kérdésekről, illetve más égitestek földi mikrobákkal történő beszennyezésének lehetőségéről hangzanak el előadások. A napot vitafórum zárja egy kapcsolódó európai szintű intézmény létrehozásáról.

Forrás: MTA