A hollók megválogatják, kivel hajlandók együttműködni

holló
A hollók se szeretik, ha becsapják őket
Vágólapra másolva!
Korábbi kutatásokból ismert, hogy a hollók képesek együttműködni társaikkal például a ragadozók elűzésében. A madarak azonban megtagadják a közös munkát azokkal, akik becsapták őket.
Vágólapra másolva!

A közelmúltban végzett számos tanulmány feltárta, hogy a hollók a legintelligensebb madárfajok, sőt a legértelmesebb állatfajok közé tartoznak. A Bécsi Egyetem kutatói most érdekes adalékkal szolgáltak a hollók együttműködő viselkedésével kapcsolatban.

Fogságban tartott hollókat vizsgáltak

„A természetben végzett megfigyelésekből már kitűnt, hogy a hollók bámulatra méltó eredményességgel képesek együttműködni például a ragadozók elkergetésében. Fogságban tartott hollókkal végzett kísérleti elrendezésből azonban most az is kiderült, hogyan valósítják meg ezt a kooperációt” – mondta Jörg Massen, a Scientific Reports folyóiratban megjelent tanulmány társszerzője.

A hollók se szeretik, ha becsapják őket Forrás: Jörg Massen, Universität Wien

A kísérletben két hollónak kellett egyszerre húznia egy zsineg két végét, hogy elérhető közelségbe húzzanak egy falapot, amelyre két sajtkocka volt téve. Ha csak az egyik madár húzta a madzagot, akkor az kicsúszott a hurokból, és a madár ott maradt a zsineggel sajt nélkül.

Azonnal rájöttek, hogyan kell együttműködni

A hollók minden idomítás nélkül, spontán rájöttek a feladat megoldására, és sikeresen működtek együtt egymással. Kiderült azonban, hogy nem mindenkivel működik egyformán jól a dolog, és szívesebben dolgoznak együtt barátokkal, mint ellenségekkel.

Érdekes dolog történt, amikor a két madár egyike becsapta a másikat, és a helyett, hogy csak az egyik jutalmat vette volna el, elcsente társa jutalmát is.

A kísérleti elrendezés Forrás: Jörg Massen/Universität Wien

A csalókkal nem akarnak együttműködni

Az ilyen csalások áldozatai azonnal megjegyezték az esetet, és a későbbiekben vonakodtak végrehajtani a kísérleteket a csaló madarakkal.

„A partner kordában tartásának ezt a kifinomult módját korábban csak az embernél és a csimpánzoknál mutatták ki, és teljesen új felfedezésnek számít a madaraknál” – mondta Massen.

A varjúfélék kivételes intelligenciájáról nap mint nap jelennek meg új eredmények. Pár napja az Origo is beszámolt arról, hogy kiderült, miért gyülekeznek a varjak a halott társaik körül. A temetési szertartásra emlékeztető esemény a tanulást szolgálja.