Legkönnyebben árverésen lehet Nobel-díjat kapni

Nobel-díj - HORIZONTAL ILLUSTRATION CLOSE-UP MEDAL NOBEL PEACE PRIZE
Alfred Nobel portréja a Nobel-békedíjon
Vágólapra másolva!
Jövő héten osztják ki a tudományos világ legrangosabb elismeréseit, a Nobel-díjakat. Sokan azonban nem fárasztják magukat a tudomány nagy rejtélyeinek megoldásával vagy irodalmi remekművek létrehozásával, esetleg a közel-keleti béke megteremtésével, ha Nobel-díjra vágynak. Egyszerűen licitálnak egyre az árveréseken egyre gyakrabban felbukkanó érmék közül.
Vágólapra másolva!

A Nobel-díj első kiosztása óta eltelt 114 éve alatt összesen 889 embert jutalmaztak az orvostudományban, a fizikában, a kémiában, az irodalomban elért eredményeiért, a békéért való erőfeszítésért, illetve 1969 óta a közgazdasági tevékenységéért, írja a Phys.org tudományos portál.

Eladó Nobel-díjak

Az évek folyamán a szerencse fordulása vagy az örökség felosztása miatt legalább egy tucat Nobel-aranyérem és diploma kötött ki az aukciós házak árverésén.

Alfred Nobel portréja a Nobel-békedíjon Forrás: AFP/Berit Roald

Kétségtelenül így lehet a legkevesebb erőfeszítéssel Nobel-díjhoz jutni, hiszen a vevőknek nem kell teljesíteni azokat a követelményeket, amelyeket Alfred Nobel 1895-ös végrendeletében, azaz nem azért kapják a díjat, mert

„a legnagyobb szolgálatot tették az emberiségnek”.

A béke Nobel-díj a legolcsóbb

De minden közvetítő megmondhatja, hogy a béke pénzbe került. És meglepő módon nem is olyan sokba, mint ahogy gondolnánk egy Nobel-békedíjról.

Az aukción valaha értékesített legolcsóbb Nobel-díjat eredetileg a francia Aristide Briand kapta, akit 1926-ban díjaztak a háború utáni rövid életű francia-német béke megteremtéséért. A díj 2008-ban került kalapács alá, és mindössze 12 200 euróért (mai árfolyamon 3 700 000 forint) kelt el.

Hiroshi Amano a fizikai Nobel-díj átvétele után 2014-ben a díjátadó ceremónián Forrás: AFP/Anders Wiklund

Ennél csak kicsit teljesített jobban a brit William Randal Cremer 1903-ban a nemzetközi döntőbíráskodás érdekében kifejtett munkájáért kapott Nobel-békedíja, amely 17 000 dollárért kelt el 1985-ben.

Megnövekedett a kereslet a Nobel-díjakra

Azóta azonban kilőttek a Nobel-díjakért kapható aukciós árak, és ez egyre több díjazottat vagy a családjukat késztet arra, hogy megváljanak a becses tulajdonuktól.

2014 elejéig legalább nyolc Nobel-aranyérem került árverésre.

„Felfokozott érdeklődés nyilvánul meg a huszadik századi felfedezések és fejlesztések iránt, és a Nobel-díj valóban a század legnagyobb eredményeit szimbolizálja, legyen szó tudományról, közgazdaságtanról vagy akár békéről” – mondta Francis Wahlgren, a Christie’s árverési ház egyik szakértője.

Egymillió dollár felett is elkelnek

„Most a legnagyobb értékű tárgyak között kell nyilvántartanunk ezeket, amelyekkel foglalkozunk” – tette hozzá Wahlgren.

Mostanában több fizikai, kémiai és közgazdasági Nobel-díjat értékesítettek 300 000 és 400 000 dollár közötti áron.

Nobel díjalapító végrendelete Forrás: Wikimedia Commons

Ennél is nagyobb hasznot hajtott az 1909-es béke Nobel-díj, amelyet a belga miniszterelnök, Auguste Beernaert kapott a nemzetközi viták tárgyalásos rendezése, valamint a rabszolgaság eltörlése terén szerzett érdemeiért. Ez 661 000 dollárért kelt el.

Még érdekesebb a története egy másik Nobel-békedíjnak, amely egy dél-amerikai zálogházból került elő, majd évekkel később, 2014-ben bocsátották árverésre, ahol 1,16 millió dollárt adtak érte. A díjjal eredetileg Carlos Saavedra Lamas, argentin politikust tüntették ki 1936-ban.

Nobel-díjat kártyán is lehet nyerni – legalábbis regényben

Szinte mindenki ismeri Rejtő Jenő Tizennégy karátos autó című, fergeteges humorú könyvét. A szerző itt megelőlegezi a Nobel-díjak majdani adás-vételét.
„Gorcsev Iván, a Rangoon teherhajó matróza még huszonegy éves sem volt, midőn elnyerte a fizikai Nobel-díjat. Ilyen nagy jelentőségű tudományos jutalmat e poétikusan ifjú korban megszerezni példátlan nagyszerű teljesítmény, még akkor is, ha egyesek előtt talán szépséghibának tűnik majd, hogy Gorcsev Iván a fizikai Nobel-díjat a makao nevű kártyajátékon nyerte el, Noah Bertinus professzortól, akinek ezt a kitüntetést Stockholmban, néhány nappal előbb, a svéd király nyújtotta át, de végre is a kákán csomót keresők nem számítanak; a lényeg a fő: hogy Gorcsev Iván igenis huszonegy éves korában elnyerte a Nobel-díjat."

Watson is eladta a Nobel-díját

De a Nobel-békedíjak ára meg sem közelíti az eddigi rekordot, amelyet az egyik leghíresebb orvosi Nobel-díjért, a DNS szerkezetének felfedezéséért adományozott érméért kifizettek.

Kevesen tudják, de a még ma is élő amerikai James Watson, aki 1962-ben kapott megosztott Nobel-díjat a DNS kettős spirál szerkezetének felfedezéséért szintén eladta a díját.

4,76 millió dollárt kapott a 2014 decemberében értékesített éremért.

Vlagyimir Fortov, az orosz tudományos akadémia elnöke (jobbra) visszaadja Watsonnak a Nobel-díját Forrás: RIA Novosti/Ramil Sitdikov

Ő egyike azon keveseknek, akik még életükben maguk értékesítették a díjat. Nem kellett azonban végleg megválnia tőle, ugyanis a díj megvásárlója, Aliser Uszmanov orosz milliárdos visszajuttatta neki, ezzel kifejezve a korszakalkotó felfedezése iránti tiszteletét.

Érdekesség, hogy társa, a brit Francis Crick örökösei 20 hónappal korábban szintén eladták a fizikus Nobel-díját, de ők csak fele ennyit kaptak érte.

Élők Nobel-díja drágább

Úgy tűnik, megéri még a díjazott életében értékesíteni a Nobel-díjat, mert magasabb összeget kaphat így a tulajdonos.

Kisebbfajta vihart kavart, amikor idén májusban a 93 éves amerikai részecskefizikus, Leon Lederman bocsátotta árverésre az 1988-as fizikai Nobel-díját, amelyet egy elemi részecske, a müon-neutrínó felfedezéséért kapott. Az idős tudós 765 000 dollárt kapott az éremért.

Leon Lederman a "végítélet órájával" Forrás: AFP/Scott Olson

Az amerikai író, William Faulkner családjának azonban csalódnia kellett. Az örökösök 2013-ban bocsátották árverésre Faulkner 1949-ben kapott irodalmi Nobel-díját, de végül visszavonták az aukcióról, mert nem érte el a remélt 500 000 dolláros értékesítési árat.

Anyagáron 5500 dollárt ér

A Nobel-békedíjat 150 gramm 18 karátos aranyból készítik – 1979-ig még 23 karátos aranyból csinálták –,

amelynek értéke mai árfolyamon nagyjából 5500 dollár (1,5 millió forint).

Az érem egyik oldalán Alfred Nobel portréja látható, a másikon meztelen férfiak formálnak kört.

A Nobel-békedíj hátoldala Forrás: AFP/Berit Roald

– mondta Kjell Wessel, a békemedált készítő norvég pénzverde vezetője. „Mindig akadnak olyan emberek, akik hajlandók fizetni a ritka dolgokért. Egyesek Elvis dzsekijét vagy hasonlókat, mások Nobel-díjat vesznek óriási pénzekért.”