Borat-fürdőruhákat adnak a teknősökre Ausztráliában

teknős, borat
Így fest egy apró teknősfürdőruha
Vágólapra másolva!
A teknősök ürülékét akarják tanulmányozni azok az ausztrál kutatók, akik apró, Borat-féle fürdőruhákat adnak az állatokra, így gyakorlatilag „bepólyálva” őket. 
Vágólapra másolva!

A közönséges cserepesteknős és levesteknős táplálkozási helyének meghatározása kulcsfontosságú lehet az állatok megmentése érdekében – ha tudjuk, hogy milyen kapcsolat van a táplálkozási hely és az utódok száma között, könnyebben védhetjük meg ezeket a veszélyeztetett állatokat.

Ezekről a teknősök ürülékéből tudhatunk meg értékes adatokat,

amit viszont igencsak nehéz begyűjteni, ugyanis az óceánban nyomtalanul eltűnik.

Borat-fürdőruha a páncélra

Owen Coffee, a Queenslandi Egyetem PhD diákja furcsa, de hatékony módszert eszelt ki a teknősök ürülékének „befogására”: egy, a Borat filmből ismert formájú, kicsit átalakított fürdőruhát ad a megfigyelendő állatokra, amely felfogja a teknőskakit a későbbi vizsgálatok számára. Coffee célja, hogy a veszélyeztetett teknősfajok táplálkozási területeit azonosítsa.

Így fest egy apró teknősfürdőruha Forrás: UQ

20 teknőst öltöztetnek fel

Ehhez a kutatás egyik részében a teknősök béltartalmát kell vizsgálnia – innen jött a pelenkás fürdőruha ötlete. A furcsa kis öltözék rendes fürdőruhákból készül, és úgy tapad az állatok páncéljára, hogy közben egyáltalán nem zavarja őket. Coffee-nak így sikerült szép mennyiségű mintát begyűjtenie – az egyetemtől további 20 teknős tanulmányozására kapott engedélyt, akiket az ürülék begyűjtése után visszaeresztenek a szabadba, immár fürdőruhamentesen.