A NASA elhozza a Vénusz poklát a Földre

GEER
GEER
Vágólapra másolva!
Nem kell ellátogatnunk a Vénuszra, ha az ottani extrém körülményeket akarjuk alaposabban megvizsgálni – a NASA Glenn Kutatóközpontjában lévő tesztkamrában jól lehet szimulálni a bolygón uralkodó pokoli viszonyokat: az elképesztő nyomást és hőséget, valamint azokat a mérgező légköri gázokat, amik a Vénuszon is jelen vannak.
Vágólapra másolva!

A Glenn Extreme Environment Rig-re (GEER) keresztelt 1-2 méter hosszúságú, rozsdamentes acélból készült 14 tonnás kamra belsejében

a hőmérséklet bőven 480 Celsius fok fölé is felszökhet,

ami magasabb, mint a Vénusz felszíni hőmérséklete és az ólmot is képes megolvasztani – olvasható a Discovery News hírportálon.

A kamrában uralkodó nyomás a százszorosa is lehet a Földön tapasztalható tengerszinten lévő légköri nyomásnak.

Ehhez már csak szén-dioxidot, nitrogént és más, a Vénusz légkörében jelenlévő atmoszférikus gázokat kell adni és megkapjuk a „Hajnalcsillagon” uralkodó körülményeket.

Korábban is épültek hasonló kamrák, ezek viszont az idegen világoknak csak egyes környezeti komponenseit voltak képesek leutánozni.

A GEER-ben viszont egyszerre lehet tesztelni az extrém nyomást, hőmérsékletet és légköri összetevőket.

GEER Forrás: NASA

Más bolygókat is szimulálnának vele

A mérnökök infravörös spektrométerekkel és más hasonló eszközökkel is igyekeznek felszerelni a GEER-t. Ezzel a tudósok meg tudnák figyelni, hogy például az egyes ásványok miként viselkednek a Vénuszhoz hasonló környezetben. A kamra arra is alkalmas, hogy leutánozza a Jupiter és a Szaturnusz forró világát.

Egyelőre a kutatók csak a melegebb planétákat tudják szimulálni a kamrával, később azonban további extra berendezések – például hűtőfalak – beépítésével

a távolabbi, fagyosabb bolygókon uralkodó viszonyokat is „testközelből” megismerhetik.

A NASA Glenn Kutatóközpontja eredetileg űrrepüléssel és rakétákkal kapcsolatos fejlesztésekkel foglalkozott. A GEER ötlete körülbelül egy évtizeddel ezelőtt merült fel egy másik projekt kapcsán, melynek keretében metán rakétahajtóművet szerettek volna kifejleszteni. Ehelyett egy olyan létesítményt építettek, amely le tudta utánozni a Szaturnusz legnagyobb holdján, a Titánon uralkodó körülményeket.