Meglepően hasonló a csikóhalak vemhessége és az emberek várandóssága

korsóhasú csikóhal
korsóhasú csikóhal
Vágólapra másolva!
Ausztrál kutatók sok hasonlóságot fedeztek fel a csikóhalak és az emberek utódkihordása között annak ellenére, hogy a csikóhalaknál – az állatvilágban egyedülálló módon – a hímben fejlődnek ki az utódok.
Vágólapra másolva!

A csikóhalak arról híresek, hogy a családjuk (Syngnathidae) az egyetlen az állatvilágban, ahol

az utódok kihordása a hímek feladata.

Arról viszont keveset tudtunk egészen mostanáig, hogy milyen mértékben táplálja és védi a hím csikóhal az embrióit a költötáskában a 24 napos vemhességi időszak alatt.

A hímek anyaként is megállják a helyüket

A Sidney-i Egyetem kutatói kimutatták, hogy

a hím csikóhalak ugyanannyi szerepet játszanak az embriók táplálásában, mint a nőstény emlősök a vemhességük alatt.

Korábban nem sokkal többet tudtak erről, mint hogy a hím csikóhalak az embriók „rendelkezésére bocsátják” a költőtáskájukat. Az eredményeket a Molecular Biology and Evolution szaklapban publikálták.

– mondta Camilla Whittington, a cikk társszerzője.

Újszülött korsóhasú csikóhal bújik ki az apja költőtáskájából Forrás: Rudie Kuiter, Aquatic Photographics

Táplálják és más módon is gondoskodnak az embriókról

„A csikóhal-embriók sok táplálékot kapnak az anyák által átadott pete szikanyagából, de

Whittington és munkatársai azt tapasztalták, hogy a hím csikóhalak képesek táplálékot továbbítani a fejlődő embrióknak, főként energiagazdag lipideket és kalciumot, ami nélkülözhetetlen a csontvázfejlődéshez. Valószínű, hogy ezek a tápanyagok kiválasztással jutnak a költőtáskába, ahol felszívják az embriók.

Emberéhez hasonló génkifejeződés

Azt is megfigyelték, hogy

a csikóhalak génkifejeződése a vemhesség alatt hasonló ahhoz, ami az embereknél tapasztalható.

A kutatók mintákat vettek a költőtáskából és megvizsgálták, hogyan változik a génkifejeződés a vemhesség alatt. Ez az első olyan állatokon végzett RNS-szekvenáló tanulmány, amely végigkíséri, hogy milyen gének kapcsolódnak be és ki az egész vemhesség folyamán.

Hasonló lehet a vemhesség evolúciója

„Fajtól függetlenül a vemhesség egy sor összetett kihívással jár, például gondoskodni kell az embriók oxigén- és tápanyagellátásáról. Egymástól függetlenül evolválódtunk, hogy megfeleljünk ezeknek a kihívásoknak, de

A csikóhalak, az emlősök és a gyíkok vemhességében feltárt hasonlóságok további vizsgálatot igényelnek, mondta Whittington. Ez kimutatja majd, hogy vajon az állati vemhesség evolúciója valamennyi fajnál valóban sokkal hasonlóbb-e, mint korábban gondoltuk.