Rekordméretű gleccserolvadást regisztráltak

Monte Rosa, négyezres csúcsok, Alpok, Svájc
Leszakadt függőgleccsertömb - ilyen, amikor a sok egymásra torlódott hóréteg egyszer csak lecsúszik a hegyről. A képződmény meglepő módon stabil, még mászni is lehet rajta.
Vágólapra másolva!
Rekordméretű gleccserolvadást regisztráltak a 21. században svájci kutatók, a különösen érintett területek között van az Alpok is.
Vágólapra másolva!

A Zürichi Egyetemen működő World Glacier Monitoring Service (gleccserfigyelő világszolgálat) kutatása szerint a megfigyelt gleccserek jégvastagsága jelenleg évente 0,5-1 méterrel csökken, ami körülbelül 2-3-szor akkora, mint a 20. századi átlag - emelte ki Michael Zemp, a tanulmány egyik szerzője, aki szerint

az olvadás fő oka a hőmérséklet emelkedése.

Már a klímaváltozás nélkül is olvadnának

A Journal of Glaciology című szakfolyóiratban közzétett kutatás egy további megállapítása szerint a gleccserek világszerte már oly mértékben kiléptek az egyensúlyi állapotból, hogy a klímaváltozás folytatódása nélkül is tovább olvadnának.

A gleccserolvadás az Alpokat is érinti, fő oka a hőmérséklet emelkedése Forrás: Pártos Adrienn

Szerteágazó megfigyelések

A vizsgálat egy olyan gleccserregiszteren alapul, amelyet több mint egy évszázada frissítenek adatokkal a világ minden tájáról, a hálózat jelenleg 36 országra és több ezer megfigyelőre terjed ki.

Mintegy 2300 gleccserről állnak rendelkezésre mutatók,

amelyeknek egy része egészen a 16. századig nyúlik vissza. A megfigyeléseket a földről, a levegőből és a világűrből végzik.