Gigatonnákkal több szén-dioxid kerül a levegőbe

Egy tűzoltó a Barcelona melletti Odenában, miután az előző napon erdőtűz pusztított a környéken
Egy tűzoltó a Barcelona melletti Odenában, miután az előző napon erdőtűz pusztított a környéken
Vágólapra másolva!
A számításoknál hosszabb ideig tart a világ erdeinek talpra állása az egyre gyakoribb szárazságok nyomán, ami azt eredményezi, hogy a korábban feltételezettnél kevesebb szén-dioxidot képesek tárolni - állapították meg az Utahi Egyetem kutatói.
Vágólapra másolva!

Ha az erdők kevesebb szén-dioxidot nyelnek el, akkor a klímaváltozás hatásai rosszabbak lesznek annál, amit a korábbi modellek előrevetítettek - közölték a kutatók a Science című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban.

Egy tűzoltó a Barcelona melletti Odenában, miután az előző napon erdőtűz pusztított a környéken. Az ilyen katasztrófákat a nagy mértékű szárazság is előidézi Forrás: MTI/EPA/EFE/Susana Saez

Egyre gyakoribbak a szárazságok

"Ez igen lényeges, mivel a jövőben a szárazságok gyakoribbá és súlyosabbá válnak a klímaváltozás miatt. Egyes erdők még talpra sem álltak, amikor a következő szárazság lecsap" - közölte William Anderegg, a tanulmány vezető szerzője.

2-4 év alatt állnak talpra

Tanulmányukban a szakemberek kimutatták, hogy átlagosan kettő-négy év szükséges ahhoz, hogy egy szárazság után az erdők visszanyerjék normális növekedési ütemüket és nagyobb mennyiségű szén-dioxidot tároljanak.

Szárazság Kaliforniában. Egy évszázad alatt a félszáraz térségekben lévő erdők szén-dioxidtárolási kapacitásának csökkenése miatt 1,6 millió gigatonnával több szén-dioxid jut a légkörbe, ami több mint az Egyesült Államok éves energiahasználatból fakadó szén-dioxid-kibocsátása Forrás: AFP/Justin Sullivan

A fák kilenc százalékkal lassabban nőnek egy szárazság utáni első évben, és öt százalékkal lassabban a másodikban.

Kis számok, de nagy hatással

Ha ezeket az adatokat kivetítik a világ erdőire és figyelembe veszik a szárazságok növekvő gyakoriságát, ezeknek a látszólag kis számoknak nagy hatásuk van arra, mekkora szén-dioxid mennyiség marad az atmoszférában - hangoztatták a kutatók.

Szárazság Kaliforniában. A fák kilenc százalékkal lassabban nőnek egy szárazság utáni első évben, és öt százalékkal lassabban a másodikban Forrás: AFP/Getty Images/Justin Sullivan

1,6 gigatonnával több szén-dioxid

Egy évszázad alatt a félszáraz térségekben lévő erdők szén-dioxidtárolási kapacitásának csökkenése miatt 1,6 millió gigatonnával több szén-dioxid jut a légkörbe, ami

több mint az Egyesült Államok éves energiahasználatból fakadó szén-dioxid-kibocsátása

- mutatták ki a szakemberek, akik a világ 1300 erdejét tanulmányozták a súlyos szárazságokat rögzítő adatokat felhasználva 1948 óta. 2014-ben a globális szén-dioxid-kibocsátás elérte a 32,3 milliárd tonnát a Nemzetközi Energia Ügynökség adatai szerint. 2013-ban az Egyesült Államokban körülbelül 5,2 milliárd tonna volt a szén-dioxid kibocsátás.