Megfejtettük, hogyan mozognak szinkronban a hangyák

hangya, koordináció, Paratrechina longicornis
A hangyák kedvence a macskaeledelben tartott Cheerios volt
Vágólapra másolva!
Önkéntes felderítőt követnek azok a hangyák, amelyeknek összehangolt munkára van szükségük nagyobb tárgyak mozgatásához.
Vágólapra másolva!

Tudjuk, hogy a hangyák elképesztő koordinációs képességgel rendelkeznek, és szinte robotként képesek összehangoltan mozogni a bolyon belül és kívül is. Most sikerült azt is megfejteni, hogyan tudnak egyszerre, minden keveredés nélkül nagyobb tárgyakat mozgatni – egy önkéntes felderítőhangya mutatja számukra az utat.

A tárgyak szállításának sebességét a csapat, az irányát a felfedező határozza meg Forrás: Ofer Feinerman

Csak a hangyák és az emberek képesek ilyen koordinációra

A mindig kizárólag a nőstények közül kikerülő felderítőnek annyi dolga van, hogy felméri a terepet, és csatlakozva a többi, súlyt cipelő hangyához, a megfelelő irány felé tereli őket. Ehhez hasonló összetett koordinációt csupán a hangyáknál és az embereknél figyelhetünk meg.

A hangyák kedvence a macskaeledelben tartott Cheerios volt Forrás: Ofer Feinerman

A felderítő segítségére sietnek

„A felderítőnek van ötlete arra, hogyan szállíthatják el az akadályt, de egyedül képtelen elvégezni a feladatot” – magyarázta az AFP-nek Ofer Feinerman, a Nature Communications tudományos folyóiratban megjelent tanulmány egyik szerzője.

Munkamegosztás a nőstények között

Az összehangolt mozgás annak köszönhető, hogy a felderítő egyszerűen arra tereli a hangyákat, amerre ő maga vinné a tárgyat.

A felderítő mindig kizárólag nőstény egyed, és egyáltalán nincs egyedül: ha egy másik hangya érkezik hasonló szándékkal, az első átadja a terepet, és engedi, hogy arra vigyék a cipelendő akadályt, amerre az új felderítő gondolja.

Az állatok a nagyobb tárgyak mozgatása során ugyanolyan gyorsak voltak, de nehezebben kerülték meg az akadályokat Forrás: Ofer Feinerman

Semmiben nem különbözik a többi hangyától

„A felderítő és a többi hangya között semmi különbség nincsen” – mondta el az IFL Science-nek Feinerman, aki az izraeli Weizmann Tudományos Intézet kutatója. – „Senki nem választja ki a csapatból, önként jelentkezik a feladatra mindössze azért, mert van egy ötlete, hogy merre vigyék a tárgyat.”

A felderítő általában nem különbözik semmiben a többi hangyától, viszont mindig nőstény Forrás: Ofer Feinerman

Nagyon kevés kommunikációra van szükség ahhoz, hogy a felderítő átvehesse az irányítást:

elég, ha a hangya feltűnik a színen, és a megfelelő irányba tolja a hangyacsapatot.

A Cheerios volt a kedvenc

A kutatás során hosszúszarvú „őrült” hangyákat (Paratrechina longicornis) figyeltek meg, ahogyan különböző nagyságú és összetételű tárgyakat mozgattak.

Akkor voltak a legaktívabbak, amikor egy éjszakára macskaeledel között tartott Cheerios reggelizőpelyhet cipelhettek – a kutatók ugyanis megfigyelték, hogy a hangyák számára ennek kifejezetten vonzó volt az illata.

A gyorsaság meghatározás a csapat dolga

A megfigyelt hangyák elfogadták a különböző felderítőket – azoknak nem kellett sem erősebbnek, sem nagyobbnak lenniük társaiknál.

„A csapat tagjai határozzák meg, milyen gyorsan haladnak a tárggyal, a navigációért mégis a felderítők felelősek” – mondta el Feinerman a BBC News-nak.

A közepes tárgyakkal boldogultak a legjobban

A kutatók különböző nagyságú objektumokkal kísérleteztek – megállapították, hogy a hangyák kizárólag a tárgyakon keresztül érzik, merre mennek társaik, ezen kívül más kommunikációt nem használtak.

Éppen ezért a hangyák nagyobb objektumok esetében, több társukkal együttműködve jobban érzékelték, merre indulnak a többiek, viszont kevésbé voltak képesek irányt változtatni és különböző akadályokat kikerülni.

A felderítős megoldás akkor működött a legjobban, amikor közepes nagyságú tárgyakat kellett mozgatniuk – számukra ez körülbelül 1 centiméteres objektumokat jelent.