Újabb képet küldött a Plútóról a feltámadt New Horizons

New Horizons, Plútó, NASA
Ilyen közel kerül majd a News Horizons a Plútóhoz és a Charonhoz júliusban (fantáziarajz)
Vágólapra másolva!
Új képet küldött a Plútóról az újjáéledt New Horizons űrszonda.
Vágólapra másolva!

A hétvégi üzemzavar után egy időre úgy tűnt, hogy végleg búcsút inthetünk a New Horizons űrszondának és vele együtt a Plútó megismerésének.

Mint kiderült, a hiba oka az volt, hogy a szonda fedélzeti komputere egyszerre több fontos műveletet is végzett, amit a processzor nem bírt el. A túlterhelés miatt működésbe lépett az űreszköz védelmi szoftvere, amely biztonsági üzemmódba kapcsolta a New Horizons rendszerét.

Ezalatt a szonda több fontos tudományos műszere nem működött, a tervezett 496 megfigyelésből így 30 biztosan meghiúsult.

Öröm az ürömben, hogy a szakembereknek július 7-én sikerült visszavenni az irányítást az eszköz fölött, amely így tovább folytathatja útját a távoli törpeplanéta felé.

Ha ez az örömhír nem lenne elég, a NASA egy új – ráadásul színes - képet is nyilvánosságra hozott az égitestről.

A New Horizons színes felvétele a Plútóról, amely közvetlenül a július 4-i üzemzavar előtt készült Forrás: NASA/JHUAPL/SWRI

A Ceres óta megszokhattuk, hogy az újonnan vizsgált objektumok számos rejtélyt tartogatnak,

ez pedig a Plútó esetében sem marad el, igaz ezúttal nem fénylő, hanem a törpebolygó egyenlítője mentén fekvő, egymástól szabályos távolságban lévő sötét foltok fokozzák az izgalmakat.

Homály borítja a sötét foltokat

A Plútó sötét foltjaihoz hasonló objektumokat még nem igen láttak a kutatók. A képződmények ugyanis figyelemre méltó állandóságot mutatnak mind az egymástól való távolságban, mind méretben.

Annyit lehet tudni, hogy az egyes foltok körülbelül 480 kilométer átmérőjűek.

Eredetüket homály fedi, és valószínűleg addig nem derül ki semmi részletesebb róluk, amíg a New Horizons közel nem kerül az égitesthez.

– mondta dr. Alan Stern, a NASA New Horizons Plútó-kutató programjának szakembere. „Az is felettébb fura, hogy megjelenésében és színeiben ennyire eltér a Plútó a legnagyobb holdjától, a sötét és szürke Charontól.”

Így fest majd a New Horizons július 14-én a Plútó közelében Forrás: Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Southwest Research Institute

A szakemberek a most közzétett felvételt úgy kapták, hogy az űrszonda LORRI (Long Range Reconnaisance Imager) elnevezésű kamerájával készített fekete-fehér képet kombinálták a Ralph-teleszkóp (röviden Ralph) által korábban rögzített színadatokkal.

A NASA űreszköze már kevesebb, mint 5,6 millió kilométerre jár a Plútótól és annak öt holdjától.

A tervek szerint az űrszonda július 14-én ér a törpebolygó közelébe, ekkor 12 500 kilométer távolságra lesz már csak az égitesttől.