Ez történik, ha GoPrót szerelünk egy teknős fejére

teknős gopro
A GoPro kamerával felszerelt teknős a korallzátonyban úszkált, megmutatva nekünk a több mint 6000 korallfajnak otthont adó vizeket
Vágólapra másolva!
A WWF GoPro kamerát szerelt egy levesteknősre – az állat így úszott végig a gyönyörű Nagy-korallzátonyon, megmutatva, hogy fest a tengerfenék egy teknős szemével.
Vágólapra másolva!

A Nagy-korallzátony, a világ hét természeti csodájának egyike, a globális felmelegedés következtében súlyos veszélybe került. Erre, valamint a teknősök szintén nem túl rózsás helyzetére szeretné felhívni a figyelmet a WWF új kampányával, az SOS Reeffel (SOS Korallzátony).

A GoPro kamerával felszerelt teknős a korallzátonyban úszkált, megmutatva nekünk a több mint 6000 korallfajnak otthont adó vizeket Forrás: Youtube / WWF

Első kézből a korallzátonyról

A szervezet GoPro kamerát erősített egy közönséges levesteknős (Chelonia mydas) páncéljára, hogy megfigyelhesse természetes viselkedését, miután útnak eresztette a tengerbe. Az állat tökéletesen mutatja be nekünk a több mint 6000 korallfajnak otthont adó Nagy-korallzátony csodálatos élővilágát.

A teknős, akit levesnek főznek meg

A közönséges levesteknős (Chelonia mydas) nevét onnan kapta, hogy gyakran levest főznek a húsából - ez és egyéb környezeti és emberi ártalmak hozzájárultak ahhoz, hogy a faj az IUCN vörös listáján a veszélyeztetett kategóriába kerüljön. Fő élőhelyei a trópusi, szubtrópusi tengerek, és a mérsékelt öv melegebb vizei. Vízhez közel éli életét, a tojásrakás idejét kivéve magányos lény. A fiatal állatok táplálékai rákok és halak, a felnőttek kizárólag növényi táplálékot fogyasztanak.

Veszélyben a teknősök is

A WWF több ausztrál szervezettel dolgozik együtt, hogy megvizsgálja, hogyan hat az emberi szennyezés a teknősök életvitelére.

Közönséges levesteknősök úsznak a fotós felé - a WWF igyekszik felderíteni, hogyan hat az emberi tengerszennyezés az állatok életére Forrás: NOAA

A legtöbb teknősfaj ugyanis az IUCN vörös listája szerint veszélyeztetett, ez pedig nagyrészt a mi számlánkra írható: az állatok sokszor beleakadnak a halászhálókba, a tengervízbe kerülő szemétbe, sőt, tojásaikért és páncéljaikért még vadásszuk is őket.

Ausztrália megmentené a zátonyt

A Nagy-korallzátony védelme érdekében Ausztrália bejelentette, hogy a Korallzátony 2050 Terv érvénybe lép: ez korlátozza a kikötők előrenyomulását, betiltja, hogy kotort iszapot hordjanak a tengerbe, és tisztítja a korallzátonyba folyó vizeket.