Óriásnövés az állatvilágban

Maine Coon macska
Maine Coon macska
Vágólapra másolva!
Az emberekéhez hasonlóan az állatok fajon belüli testmérete is elég nagy változatosságot mutat. Köztük is előfordulnak szélsőségesen nagyra nőtt egyedek. Közülük mutatunk be néhányat.
Vágólapra másolva!

A számítógépes grafika korában nem nehéz rendkívüli lényeket vagy rendkívüli testméreteket „előállítani”. A kriptozoológia (a rejtett, tudományosan nem bizonyított létezésű állatokkal foglalkozó „tudományág”) rengeteg példával szolgál erre.

A következőkben azonban néhány olyan hétköznapi és kevésbé hétköznapi állatot mutatunk be, amelyek létezéséről – állításuk szerint – meggyőződtek a TheRichest szórakoztató magazin szerkesztői.

Német dog Forrás: Wikimedia Commons

Mi a gigantizmus?

Az óriásnövést vagy gigantizmust az embereknél és az állatoknál egyaránt az agyalapi mirigy elülső lebenyében képződő növekedési hormon fiatalkori túltermelődése okozza. A jelenség hátterében igen gyakran az

agyalapi mirigy jóindulatú daganata

áll. Az óriásnövés egyik legsúlyosabb következménye rendszerint a jelentősen lerövidült élettartam az átlaghoz viszonyítva.

Zeus, az óriáskutya

Zeus valószínűleg az eddig leírt legmagasabb kutya volt. A Guinness rekordok könyve szerint is ő a csúcstartó.

A kutyák között nem ritkák a nagytermetű fajták. Közülük is kiemelkedik a német dog (amelyet sokszor dán dognak is neveznek). Ennek marmagassága átlagosan 80-100 centiméter, tömege 50-80 kilogramm.

Zeus azonban szó szerint

kiemelkedett a mezőnyből a maga majdnem 112 centiméterével.

Ehhez a magassághoz körülbelül 70 kilogramm tömeg társult. Az óriásnövéssel társuló korai halandóság azonban őt sem kímélte. Nem élte meg a hatodik születésnapját, pedig fajtájának átlagos életkora 8-10 év.

A nyulak óriása

A házi nyulak között is akadnak hatalmas példányok. Egyik sem vetekedhet azonban Dariusszal. Ez a 22 kilogrammos példány 132 centiméter hosszú. Havonta képes elfogyasztani 360 répát, 30 almát és 15 káposztát.

Tulajdonosa szerint Darius eltartásához – némi túlzással - Dárius kincse is kevés lenne. A „nyuszika” mintegy évi 2000 fontot érő ennivalót zabál meg.

Cicák a javából

Az egyik legnagyobb házimacska valószínűleg az Egyesült Államokban élő Ludo. A Maine Coon fajtájú kandúr 11 kilogramm tömegű és több mint egy méter (114 centiméter) hosszú.

Maine Coon macska Forrás: Wikimedia Commons

A mérések idején a cica ráadásul még csak 17 hónapos volt, és gazdái szerint még nem érte el a végleges méretét.

A macskafélék között azonban Ludo törpének számít a jelenlegi csúcstartó, Hercules mellett. Igaz Hercules nem házimacska, hanem

liger (hím oroszlán és nőstény tigris keresztezéséből született egyed).

A jelenleg az egyesült államokbeli Myrtle Beach Safari nevű vadasparkban élő állat teljes hossza 3,33, marmagassága 1,25 méter, tömege pedig 418 kilogramm. A ligerek rendszerint nagyobbak, mint a két szülőfaj egyedei, de Hercules még közülük is kiemelkedik.

Hercules idomárjával a Myrtle Beach Safari parkban Forrás: Myrtle Beach Safari

Létra kell a legmagasabb lóhoz

A Big Jake nevű ló marmagassága meghaladja a 210 centimétert. Ehhez a magassághoz majdnem 1200 kilogramm tömeg társul. Étvágya is a termetének megfelelő.

Másfél bála szénát és 45 liternyi zabot eszik naponta.

Méltó társa Blosom, a legmagasabb tehén. A 13 éves jószág 193 centiméter magas és mintegy 900 kilogramm tömegű.

Blosom gazdái akkor vették észre, hogy nem mindennapi állat, amikor sikertelenül próbálták megtermékenyíttetni. Rekord mérete megmentette őt a vágóhídra küldéstől, és jelenleg ő fogadja a farmra érkező látogatókat.