Ősrinocérosz-csontvázat találtak Spanyolországban

ősrinocérosz
A La Rioja észak-spanyolországi autonóm közösség kormánya által közreadott képen egy 3,2 millió éves felnőtt rinocérosz csontváza látható Muro de Aguasban 2015. június 29-én. Ez az Ibériai-félszigeten eddig fellelt legteljesebb ősrinocérosz-lelet (Stephanorhinus etruscus)
Vágólapra másolva!
A La Rioja észak-spanyolországi autonóm közösség kormánya által közreadott képen egy 3,2 millió éves felnőtt rinocérosz csontváza látható Muro de Aguasban. 
Vágólapra másolva!

Az ősrinocérosz (Stephanorhinus etruscus) a középső és a késő pleisztocén elején élt Eurázsia északi részén. Több mint háromezer kilogrammot nyomott, átlagosan két méter magas és négy méter hosszú volt – nagyjából akkora volt, mint egy ma élő fehér orrszarvú.

A La Rioja észak-spanyolországi autonóm közösség kormánya által közreadott képen egy 3,2 millió éves felnőtt rinocérosz csontváza látható Muro de Aguasban 2015. június 29-én. Ez az Ibériai-félszigeten eddig fellelt legteljesebb ősrinocérosz-lelet (Stephanorhinus etruscus) Forrás: MTI/EPA/EFE/LA RIOJAI KORMÁNY/

A pleisztocén kor végén két Stephanorhinus faj élt Eurázsiában: a nagyobb Stephanorhinus kirchbergensis és a vékonyorrú Stephanorhinus hemiotechus – valószínűleg mindegyik a S. etruscusból fejlődött ki, de lehet a S. jeanvireti leszármazottja is.

Az ősrinocérosz háromezer kilogrammot nyomott, átlagosan két méter magas és négy méter hosszú volt Forrás: MTI/EPA/EFE/LA RIOJAI KORMÁNY/

A képeken található csontvázat június 29-én mutatták be a sajtónak – ez az Ibériai-félszigeten eddig fellelt legteljesebb ősrinocérosz-lelet.