Így nézett volna ki az őskontinens a mai országokkal

pangea
Így festenének a mai országok a Pangeán
Vágólapra másolva!
Massimo Pietrobonnak köszönhetően most láthatjuk, hogy festett volna az egykori szuperkontinens, a Pangea, ha a mai országhatárok szerint osztjuk fel.
Vágólapra másolva!

300 millió évvel ezelőtt könnyedén száraz lábbal sétálhattunk volna el Kínából az Antarktiszra – persze a táv akkor is hatalmasnak számított, de tenger vagy óceán nem állta volna az utunkat. Massimo Pietrobon blogger illusztrátori tehetségének köszönhetően most megláthatjuk, hogyan oszlottak volna el az országok, ha az őskontinensre vetítjük őket.

Vázlat Pangeáról a mai kontinensek feltüntetésével Forrás: Wikimedia Commons

A Pangea ógörögül „egész földet” jelent, és azt a szuperkontinenst jelöli, amelyből lemeztektonikai mozgások révén kiváltak a mai kontinensek. A Pangea a paleozoikum és mezozoikum földtörténeti korszakokban létezett, és 180 millió évvel ezelőtt, a jura időszakban kezdett el széttöredezni.

Így festenének a mai országok a Pangeán Forrás: Massimo Pietrobon

Nem a Pangea volt azonban az első szuperkontinens: 2-1,8 milliárd évvel ezelőtt a Columbia (vagy Nuna) ősszárazulat létezett a Földön, amelynek felbomlása után a Rodinia volt a következő szuperkontinens, amely 750 millió évvel ezelőtt töredezett szét. 600 millió éve alakult ki a Pannotia nevű földrész, amely nagyjából 500 millió éve szűnt meg létezni.