Egyre jobb képek jönnek a Ceresről

Ceres felvétel
Az eddigi legjobb felvételen jól láthatók a másodlagos kráterek
Vágólapra másolva!
Korábban nem látott részletességű fotót tettek közzé a Mars és a Jupiter között húzódó zónában megbúvó Ceres törpebolygó felszínéről a NASA szakemberei.
Vágólapra másolva!

Az új felvételt május 23-án készítette az égitestet vizsgáló Dawn űrszonda 5100 kilométeres távolságból. A kép felbontása körülbelül 480 méter/képpont – írták a kutatók. A fotón számos másodlagos kráter látható.

A becsapódásos eredetű krátereknek két fő fajtája van: az elsődleges kráterek az űrből érkező, nagy sebességű testek becsapódásából származnak, a másodlagos kráterek a becsapódáskor kivetett anyag kis sebességű visszahullásából jönnek létre.

Forrás: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

Még csak most jön a java

A mostani, részletesebb felvétel csak ízelítő azokból a várható izgalmas képekből, amikkel a NASA űrszondája remélhetőleg el fog halmozni minket. Az űreszköz a várakozások szerint június 3-án 4400 kilométerre közelíti meg az égitest felszínét.

Az eddigi legjobb felvételen jól láthatók a másodlagos kráterek Forrás: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

Az átfogóbb vizsgálatok június 6-án kezdődnek meg, mely során a Ceres geológiai tulajdonságairól kaphatunk bővebb képet, így azt is megtudhatjuk, hogy az égitest geológiailag aktívnak számít-e. A szakemberek reményei szerint a törpebolygó felszínén található furcsa foltok eredetére is hamarosan fény derülhet.