Dorombolással udvarol a nőstényeknek egy pókfaj hímje

doromboló pók
Illusztráció
Vágólapra másolva!
Első alkalommal rögzítették amerikai kutatók egy pókfaj emberi fül által is hallható szerenádját, amely leginkább a szolid macskadorombolásra emlékeztet – adta hírül a New Scientist.
Vágólapra másolva!

„Nagyon csöndes hangról van szó, de ha egy szobában lennénk egy udvarló pókkal, akkor hallanánk – mondta George Uetz biológus (University of Cincinnati), aki kollégájával, Alexander Swegerrel a doromboló farkaspókfélét (Gladicosa gulosa) felfedezte. „A hangot az emberi fül nagyjából egy méterről képes érzékelni” – mondta a kutató.

Vibráció és akusztikus hangjelzések

A legtöbb pókfaj a szignáljait vibráció útján közvetíti, azaz megrezegtetik hálójukat, vagy valamely növény leveleit. A most tanulmányozott farkaspókféle azonban különbözik tőlük. Miközben tapogatólábaikkal rezegtetik az elpusztult növényi leveleket, egy jellegzetes, monoton hangot is kiadnak.

A vizsgálat során a rezgést vibrométerrel rögzítették, majd ezt hanggá alakították. Ezzel párhuzamosan a kiadott akusztikus zajt egy sztenderd mikrofonnal felvették. Összehasonlítva a két felvételt, kiderült, hogy a vibráció és a „dorombolás” egymástól jól különválasztható. Ha kizárólag az akusztikus szignált játszották vissza a pókoknak, akkor is volt reakció, a nőstények „válaszoltak” a felvételre, ami azt jelzi, hogy a „dorombolás” valószínűleg az udvarlásban játszik szerepret. Egyelőre nem tisztázott, hogy létezik-e hasonló hím-hím kommunikáció a kérdéses fajnál.

„Hallanak”, csak másképp, mint mi

A felfedezés azért is különös, mert jelenleg nem ismert, hogy a pókok rendelkeznének az emberi fülhöz hasonló érzékszervvel, amely érzékelné a levegőben terjedő hanghullámokat. Pedig jelen esetben ez a helyzet, ennek azonban megvan a magyarázata. A kommunikáció ezen formája ugyanis csak akkor működik, ha mind a nőstény, mind a hím olyan felületen helyezkedik el, ami könnyen vibrál. Uetz és Sweger szerint a levegőben terjedő hanghullám megrezegteti a nőstény alatt lévő felületet, ezt az apró rezgést pedig érzékeny lábaival észleli.

Hím Gladicosa gulosa Forrás: Alex Sweger/University of Cincinnati

„Valószínűleg a vibrációk keltette hangok voltak az akusztikus szignálok kialakulásának első lépcsőfokai, így a doromboló pókok segíthetnek annak megértésében, hogy a hangkommunikáció miként fejlődött ki az evolúció során” – fejtette ki Sweger. Az eredményeket az Acoustical Society of America éves kongresszusán ismertették.