Villámgyors támadással ölt a kígyó

kígyó, Kruger Nemzeti Park
Vágólapra másolva!
Gyorsan csapott le a mit sem sejtő kaméleonra a sikló, amely egy bokorban várakozva fürkészte áldozatát. A támadás után hamar elszelelt a könnyen szerzett zsákmánnyal. A látványos és sebes gyilkolást a Kruger Nemzeti Parkban rögzítették.
Vágólapra másolva!

A siklófélék (Colubridae) családjába tartozó kígyók többsége ártalmatlan az emberekre, a boomslang (Dispholidus typus) azonban a ritka kivételek közé tartozik: mérgét – amely igen erős – hátsó, nagy méregfogain keresztül juttatja az áldozat szervezetébe. A harapás során e kígyófaj képes állkapcsait akár 170 fokos szögben is szétnyitni. Mérge legfőképpen hemotoxin (vérméreg), amely az erek belső falának áteresztőképességét változtatja meg, vérzéses vizenyőt okozva ezzel az egyes szövetekben (például az izomban és az agyban), míg a hemolizin a vörösvérsejteket oldja fel. A mérgezés leggyakoribb tünetei a fejfájás, hányinger, aluszékonyság és mentális zavarok.

A méreg emberben csak lassan terjed, így a szimptómák csak órákkal a harapás után jelentkeznek. Ez elég időt biztosít az ellenméreg beszerzéséhez, ugyanakkor megvan annak a veszélye, hogy a kígyómarás jelentőségét az áldozat alábecsülje. Erre persze a videóban látható kaméleonnak nem volt lehetősége, hiszen a támadás után gyorsan elpusztult.

Az érdeklődők sok hasonló érdekes videót láthatnak a Kruger Sightings honlapon.