Fogadjunk, hogy létezik olyan bicikli, amin nem tud tekerni!

bicikli, kerékpár
Vágólapra másolva!
Mit tenne, ha egy olyan biciklire kellene felülnie, ami egy picit máshogy működik, mint a többi? Fogadjunk, hogy azt gondolná, megbirkózik a feladattal. Destin Sandlin amerikai mérnök bebizonyította, hogy ez korántsem ilyen egyszerű.
Vágólapra másolva!

Az alabamai egyetem rakétamérnöke évek óta vezeti a Youtube egyik legnépszerűbb tudományos ismeretterjesztő csatornáját. A videókban olyan kérdésekre keresi a válasz, hogyan lehet meggyújtani a tábortüzet rakétákkal, vagy miért vonzódnak a bogarak a lámpákhoz.

Jobbra teker, balra fordul

Egyik legnépszerűbb videóját már több mint öt és félmillió ember látta, pedig az ötlet pofonegyszerű: készíts egy fordítva működő kerékpárt és teszteld le, hányan tudnak vele tekerni. A biciklit Destin barátja készítette, lényege, hogy – ellentétben a hagyományos járművekkel –

amikor a sofőr balra fordítja a kormányt, akkor a kerék jobbra fordul,

amikor pedig jobbra, akkor az ellentétes irányba indul el a bicikli.

A tudós először azt gondolta, egyszerű lesz vezetni az átalakított biciklit, de már az indulásnál leesett róla. És ezzel nem csak ő volt így: előadásain rendszerint megkéri a közönséget, próbálják ki a gépet, de a 200 dolláros jutalom ellenére eddig senkinek sem sikerült tekernie rajta.

Bonyolult algoritmus

Mindez persze nem véletlen. A "fordított kerékpár" egy érdekes jelenségre világít rá: bár mindenki azt hiszi, hogy biciklizni egyszerű, valójában az agy hihetetlenül bonyolult algoritmust alkalmaz rá, ha pedig ennek csak egyetlen kis részletét megváltoztatják, akkor az egész rendszer felborul.

Ráadásul minél idősebb valaki, annál nehezebb alkalmazkodnia a változásokhoz.

Destin Sandlin végül nyolc hónapig gyakorolt, mire sikerült tekernie a fordított biciklin, csakhogy ekkor olyannyira megváltozott az agya, hogy a "rendes" biciklivel képtelen volt többet tekerni. Vele ellentétben ötéves kisfiának csak két hétre volt szüksége arra, hogy megtanulja kezelni a találmányt.

Destin Sandlin vidóját több mint öt és félmillióan látták Forrás: Youtube/Smarter Every Day

"A kísérlet bebizonyította, hogy a gyerekek agya sokkal könnyebben változik. Ezért is fontos például, hogy minél fiatalabban elkezdjenek nyelvet tanulni" – érvelt a tudós.