Megtalálták a mai madarak legősibb rokonát

Archaeornithura meemannae
Így nézhetett ki az Archaeornithura meemannae ősi gázlómadár
Vágólapra másolva!
A Kínában talált két jó állapotban lévő fosszília több millió évvel korábbra tolja a modern madarak kialakulásának időpontját.
Vágólapra másolva!

Egy új madárfajt találtak Kínában, írja a Nature Communications szakfolyóirat. Az Archaeornithura meemannae névre keresztelt faj két kiváló állapotú fosszíliája az eddigi legősibb lelet az Ornithuromorpha csoportból (kládból). Ez azért érdekes, mert ebből az evolúciós ágból származik a ma élő összes madárfaj, és az új lelet 5-6 millió évvel tolja korábbra a modern madarak megjelenését.

Mezozoikumi elődök

A mezozoikumból (249 millió évtől 65 millió évig) nagyon ritkán kerülnek elő fosszilis madarak. Ezért meglehetősen keveset tudunk a modern madarak őseinek korai evolúciós történetéről. A szakemberek úgy vélik, hogy az Ornithuromorpha a mezozoikumban élt madárfajok sokféleségének nagyjából a felét képviselik.

Így nézhetett ki az Archaeornithura meemannae ősi gázlómadár Forrás: Zongda Zhang

A mezozoikumban a madarakat képviselő másik kládba (Enantiornithes) tartozó fajokra a fogak megléte és a karmos szárnyak voltak a jellemzők. Jelenlegi tudásunk szerint azonban ebből a csoportból nem maradt fenn élő leszármazott, képviselőik kihaltak a kréta-paleogén határán, mintegy 66 millió éve.

Szinte teljesen megmaradt tollazat

A mostani lelet Kína északkeleti tartományában, Hopejben, a Szicsakou medencében került elő. Az új fajt a kínai tudományos akadémia Gerinces Paleontológiai és Paleoantropológiai Intézetének kutatói, Min Wang és munkatársai írták le. Az ősmaradványnak szinte teljesen megőrződött a tollazata, és jól láthatók a repülési manővereket lehetővé tevő anatómiai sajátosságok.

Az Archaeornithura meemannae fosszíliája (balra az ősmaradvány fő része, jobbra a lenyomata) Forrás: Wang et al., Nature Communications

Az, hogy a lábszárcsonton (tibiotarsus) nincs toll, a madár gázló életmódjára utal. Ez összhangban áll az ugyanezekben a rétegekben talált többi fosszilis madárfajnál megállapított tulajdonságokkal.

A fosszíliákat tartalmazó rétegek stratigráfiai és radiometriás kormeghatározása alapján ezek a példányok a korai kréta időszakban, úgy 130,7 millió éve éltek, ezzel megelőzték az ág eddig ismert példányait, amelyek 125 millió évvel ez előttről származtak.