Miniatürizált bálnára hasonlít a zsebcápa

zsebcápa
A hím példány mindössze 14 centiméteres
Vágólapra másolva!
Rendkívül ritka és apró cápát találtak amerikai kutatók. A „zsebcápának” elkeresztelt fajból a mostanival együtt eddig mindössze két példány került elő.
Vágólapra másolva!

A kicsi és fiatal egyedet még 2010-ben fogták ki a Nemzeti Óceán- és Atmoszférakutató Intézet (NOAA) szaktudósai a Mexikói-öbölben. Az elmúlt közel 5 évet egy óriási fagyasztóban töltötte arra várva, hogy beazonosítsák, ami most végre megtörtént.

Nem a mérete miatt hívják így

Az első zsebcápát Peru csendes-óceáni partvidékétől nem messze találták 36 évvel ezelőtt, és azóta egy orosz múzeumban van kiállítva. Az újonnan azonosított példány egy hím, mindössze 14 centiméter hosszú és nagy valószínűséggel csak néhány hetes volt, amikor kifogták. A tüskéscápa-alakúak (Squaliformes) rendjébe tartozó állat ugyan nagyon apró, a zsebcápa elnevezést mégsem ezért, hanem két, zsebszerű bemélyedéséért kapta, amelyek a melluszonyok mögött találhatók. A "zsebek" pontos funkciója nem ismert.

„Nem voltunk biztosak benne mit is találtunk” – mesélte el nem mindennapi élményét Mark Grace, a NOAA kutatója, aki a lefagyasztott példányt felfedezte a gyűjteményben. „A zsebszerű képződményekhez hasonló jellegzetességet még egyetlen más cápafajnál sem figyeltem meg.”

Ez a második példány, ami előkerült Forrás: Michael Doosey, Tulane University

A nőstények nagyobbak lehetnek

A korábban Perunál talált egyed nőstény volt, hossza pedig elérte a 43 centimétert. Emiatt a kutatók azt feltételezik, hogy a kifejlett nőstények nagyobbak lehetnek a hímeknél, amely a cápa-alakúaknál (Selachimorpha) általános jelenség.. A rendszertani kategorizálásnál a fajt a Mollisquama nemzetségbe sorolták be, amelynek tagjai közeli rokonai többek között a búvárcápának (Dalatias licha) és a világítócápának (Isistius brasiliensis).

A hím példány mindössze 14 centiméteres Forrás: M. Doosey/Tulane University

Többen lehetnek

„Nagyon aranyos” – csodálkozott rá az apróságra Michael Doosey biológus, aki a Zootaxa című szaklapban megjelent tanulmány társszerzője. „Úgy néz ki, mint egy miniatürizált bálna” – tette hozzá. Habár csak két példányt találtak eddig, a felfedezések közötti hatalmas földrajzi távolság miatt a szakértők úgy vélik, jóval elterjedtebb cápafajról lehet szó. „Sokkal többen lehetnek, egyszerűen csak nem találtunk még rájuk” – mondta Grace.

A közeli felvételen jól látható a melluszony mögötti zsebszerű bemélyedés Forrás: M. Grace/NOAA/NMFS/SEFSC/Mississippi Laboratories