Békés óriás közelítette meg a tengeralattjárót

ámbráscet, felvétel
Vágólapra másolva!
Különleges élményben lehetett része annak a Mexikói-öbölben tevékenykedő kutatócsoportnak, amelynek távvezérlésű járművét egy kíváncsi ámbráscet vizsgálgatta közvetlen közelről.  
Vágólapra másolva!

A Nautilus Live expedícióban résztvevő Hercules névre keresztelt jármű éppen 2000 lábbal (610 méterrel) a tengerfelszín alatt végzett vizsgálatokat, amikor az óriási lény megközelítette. A nagy ámbráscet (Physeter macrocephalus) percekig a kamera látóterében maradt és olyan közel merészkedett a képalkotó berendezéshez, hogy a fején több heg is jól kivehetővé vált.

A kutatók hangjából jól kivehető a lelkesedés és izgatottság érzése, egyikük jól hallhatóan azt is megkérdezte, hogy a kérdéses felvétel „szelfinek” számít-e.

Legnagyobbak a fogascetek között

A Nautilus Live projekt célja, hogy élő felvételeket közvetítve segítse a nagy mélységben élő organizmusok kutatását. A projekt szóvivője szerint egyetlen korábbi expedíció sem tudott ilyen közeli képsorokat készíteni az állatról.

Anyaállat borjával; a borjúra Remora australisok tapadtak Forrás: Wikimedia Commons

Az óriás ámbráscetek a legnagyobb képviselői a fogascetek alrendjének, a hímek testének hossza elérheti a 21 métert is. Étrendjük fejlábúakból és halakból áll, melyekért akár 3200 láb (majdnem 1000 méter) mélységbe is képesek lemerülni. Érzékeny hanglokátor-rendszer segítségével tájékozódnak, a most lefilmezett példány vélhetően így fedezte fel a kutatócsoport járművét.