A pillangókat utánozza a legkönnyebb drón

lepkedrón
A Festo pillangó alakú drónjai
Vágólapra másolva!
Egy német robotgyártó cég alig 32 grammos lepkedrónokat tervezett – a kis gépek sajnos nem eladók, kizárólag kutatási célra készülnek.
Vágólapra másolva!

Utánozzuk a természetet

Sok olyan robot létezik, amely az állatok mozgását próbálja utánozni –eddig talán semminek nem sikerült olyan hatékonyan lemásolni a természetet, mint a német Festo vállalat drónjainak. Az eMotionButterflies névre keresztelt, pillekönnyű robotok ugyanis tökéletesen imitálják a lepkék mozgását.

Olyan, mint egy óriáslepke

Az eMotionButterflies még külsőre is tökéletes mása egy kék szárnyú lepkének, csupán a méreteikben különböznek: maga a robot ugyanis csupán 32 grammot nyom, de fesztávolsága 50 centiméteres. Szárnyai elasztikus fóliakondenzátorból állnak, amelyeket vékony szénszál rudak támogatnak. Egyelőre négypercnyi repülésre elég az akkumulátora, de nem is hosszú távú használatra tervezték – az eMotionButterflies-t nem lehet megvásárolni, csupán kutatási célokra fejlesztették ki.

A Festo pillangó alakú drónjai (ide kattintva videó nyílik) Forrás: Festo

Újabb lépés a mesterséges intelligencia felé

A robotlepkéknek ugyanis az a feladatuk, hogy egy nagyobb rajban repülve ne ütközzenek egymásnak – rögtön érzékelniük kell maguktól, hogy merre szállnak a többiek, és ki kell kalkulálniuk, merre mozogjanak, hogy kikerüljék őket. Ez azért bonyolult, mert valós időben kell módosítaniuk az útvonalukon.

A rendszer nagysebességű infravörös kamerákkal működik, amelyet a kutatók a drónokkal teli szoba különböző pontjaira helyeznek el. A kamerák érzékelik a pillangókra elhelyezett infravörös jeleket, és rögtön elküldik egy mester számítógépnek, amely ennek megfelelően irányítja a raj mozgását.

A drónok nem csak azért különlegesek, mert valóban tökéletesen másolják a pillangókat – ha a kutatások sikeresek, és a pillangók képesek valós időben változtatni útvonalukat, újabb lépést tehetünk a mesterséges intelligencia felé.