Meghízhat a főzőműsoroktól

gordon ramsay hell kitchen
CULVER CITY, CA - OCTOBER 01: Producer/Chef Gordon Ramsay attends Fox's "Hell's Kitchen" 200th Episode Celebration at the Hell's Kitchen studio on October 1, 2013 in Culver City, California. Frazer Harrison/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Ha sokszor néz főzőműsorokat, elég csak Gordon Ramsay pokol hangulatú konyhájába vagy Nigella falatozós epizódjaiba belepillantania, máris szűkebbnek érezheti legközelebb a ruháját, amikor magára venné.
Vágólapra másolva!

Gordon tehet minderről

A kutatók kapcsolatot találtak a főzőműsorok nézése és a nagyobb testsúly között. Szerintük, ha az ínycsiklandó ételek elkészítését végig követik a nézők, az könnyen azt sugallhatja számukra, hogy ez a társadalmi norma és készítsék el az ételt. A populárisabb tévészereplők (mint például Nigella Lawson) súlyosbíthatják ezt a problémát – a Cornell Egyetem kutatói szerint.

„Azok az élelmiszerek, melyeket a főzőműsorok házigazdái használnak, nagymértékben befolyásolhatják a nézők táplálkozási szokásait” – mondták.

Gordon Ramsay A pokol konyhája Forrás: AFP/Frazer Harrison

Ötszáz nő nem tévedhet

A kutatáshoz ötszáz, átlagban huszonhét éves nőket kérdeztek meg. A testsúlyuk is eltérő volt azoknak, akik főzőműsorokból szerezték az inspirációt a főzéshez, vagy saját recepttel és mindenféle külső behatások nélkül érvényesültek a tűzhely mellett. Az eredmény a BMI indexükön is megmutatkozott. A megállapítások szerint, míg az előbbiek átlagos testsúlya 74 kg körül mozgott, utóbbiaknak 69 kg körüli testsúlyt mutatott a mérleg, amikor ráálltak.

A társadalmi normák és az étkezési modellek viselkedései kimutatták az összefüggéseket és hatásokat a táplálékbevitelt illetően. Korábbi kutatások szerint az élelmiszer-bevitel modellezése nem teljesen volt eddig pontos, mert előfordult, hogy bizonyos emberek nézték a műsorokat és ennek hatására nem jött rájuk a kényszerevés tévénézés közben.

A British Medical Journal már 2012-ben megállapította, hogy a népszerű tévés szakácsok átlagban több kalóriában és zsírban gazdag ételt készítenek a képernyő nézői számára.