A klímaváltozásnak ellenálló új kávébabot keresnek a brit kutatók

Vajat a kávéba? Igen! Ez a legújabb fogyókúrás hóbort Vaj kávé
Vágólapra másolva!
Versenyt futnak az idővel a londoni Kew-i Királyi Botanikus Kertek szakemberei: az emelkedő hőmérsékletnek ellenálló új kávébabot kell találniuk, mielőtt a világ kávékészletei kifogynak.
Vágólapra másolva!

Bár a kávénak számos faját ismerik a világon, a termelők jelenleg mintegy nyolcvan százalékban egy fajt termesztenek, az arab kávét (Coffea arabica). (A másik jelentős mennyiségben - húsz százalék körül - termesztett faj a gyengébb minőségűnek tartott robuszta - Coffea canephora.) Az arabica azonban nem viseli el a magas hőmérsékletet, és a növénykutatók attól félnek, hogy ha a globális felmelegedésre vonatkozó előrejelzések beigazolódnak, akkor 2080-ra eltűnhet az arab kávé.

"A kőolaj után a kávé a második legfontosabb globális árucikk. Százhuszonöt faja található a Földön, de mi csak egyet fogyasztunk ezek közül. Az arab kávé Etiópiából származik, ám nem bírja a túl nagy forróságot, ilyen feltételek közt kipusztul" - mondta Kathy Willis professzor, a londoni Kew-i Királyi Botanikus Kertek következő öt évre meghirdetett projektjének elindításakor.

Isznak-e még kávét az unokáink? Forrás: Thinkstock

A kutatók most a 124 további kávéfaj vizsgálatába kezdtek annak reményében, hogy azok nem csupán ellenállóbbak a magasabb hőmérséklettel szemben, hanem az ízük is van olyan jó, mint az arab változaté - olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában.

A globális kávéfogyasztás mértéke jelentősen megnövekedett az elmúlt néhány évtizedben. A kávé mára a világ legkedveltebb italává nőtte ki magát: a becslések szerint évente 500 milliárd csésze készül belőle világszerte. Nagy-Britanniában a fogyasztók nagyjából 70 millió csészényivel isznak naponta.

Az elmúlt években gyenge volt a termés Etiópiában és más országokban is, ha hiány alakul ki a kávépiacon, az árak az égbe szökhetnek, ez is aláhúzza a kutatás jelentőségét.