Vágólapra másolva!
Jelenleg, ha két férfi gyereket szeretne, akkor vagy örökbe kell fogadniuk egyet, vagy egy petedonor segítségét kell igénybe venniük. Utóbbi esetben a pár egyik tagja lehet a biológiai apa. De nincs már távol az a lehetőség, hogy az egyik férfiból származó őssejtet petesejtté alakítsanak és a pár másik tagjának spermájával megtermékenyítsék. Így a gyereknek két biológiai apja lesz.
Vágólapra másolva!

A primordiális csírasejtek (PGC) olyan őssejtek, amelyekből hímivarsejtek és petesejtek is kialakulhatnak. Természetes körülmények között a szervezetben jellemzően hormonális jelzések és bizonyos transzkripciós faktorok határozzák meg, hogy ezek az őssejtek hím vagy női ivarsejtekké fejlődjenek.

Az egyik apa lesz az „anya”

A nem is olyan távoli jövőben a kutatók képesek lesznek beleavatkozni ebbe a folyamatba, ami lehetővé teszi, hogy két férfinak is lehessen saját gyereke anélkül, hogy petesejtdonort kellene igénybe venniük, írja a Cell szakfolyóirat.

Két apa sétál a gyermekével Forrás: PhotoAlto/Frédéric Cirou

Ezt úgy lehet megvalósítani, hogy az egyik apából primordiális csírasejteket vesznek ki, majd egy gén (SOX17) módosításával e sejteket arra késztetik, hogy petesejtekké alakuljanak. Mivel a férfi egyetlen X kromoszómájában minden fontos anyai információ megtalálható, ezért az így létrejött petesejtek elméletileg teljes mértékben működőképesek. A második apának ezután már csak spermamintát kell adnia a petesejt megtermékenyítéséhez. Természetesen a magzat kihordásához a továbbiakban sem nélkülözhető egy béranya.

Logisztikai és etikai kérdések

Vitathatatlan, hogy számos logisztikai és etikai problémára kell választ találni, mielőtt az imént vázolt forgatókönyv megvalósulhatna. Először is az ilyen mértékű emberi genetikai módosítás jelenleg igen nagy ellenállásba ütközik a társadalom részéről. Sokan ellenzik a „dizájnbabák” gondolatát, ami egy Gattaca-szerű társadalomhoz vezethetne.

Ezt az eljárást nem lehetne a potenciálisan életveszélyes betegségek kiküszöbölésére használni, ellentétben a háromszülős mesterséges megtermékenyítéssel, amelyet nemrég engedélyeztek az Egyesült Királyságban. Így még nehezebb lenne igazolni egy ilyen drasztikus beavatkozás jogosságát pusztán szaporodási célból.

A homoszexuális párokkal szembeni előítéletek is megakadályozhatják ennek a technikának a fejlesztését és alkalmazását. Noha az azonos nemű párok által nevelt gyerekek száma majdnem megduplázódott 2000 óta, még mindig elenyésző a számuk, és sok előítélettel kell megküzdeniük.

Nagyon sok kutatást kell azonban végezni addig, amíg ténylegesen dönteni kell majd arról, hogy engedélyezik-e, és ha igen, akkor milyen feltételekkel az eljárást.