Ritka aranymacska-támadást örökítettek meg

aranymacska
Vágólapra másolva!
A Panthera nevű természetvédő csoport január 27-én feltöltött videója az első a világon, amely az afrikai aranymacska (Profelis aurata) vadászatát mutatja be napközben.
Vágólapra másolva!

A jelenetet a Max Planck Intézet kutatói által felállított kameracsapda készítette az ugandai Kibale Nemzeti Park területén.

A klip elején egy csapat vörös kolobuszmajom (Procolobus badius) lakmározik. Az idilli események hirtelen fordulatot vesznek: a bokorban lapuló macskaféle villámgyorsan előugrik, és a leggyengébbnek tűnő majmot elragadja. A rövid birkózás során azonban kiderül, hogy a vadász nem mérte fel jól az erőviszonyokat, így a préda hamar kiszabadul a karmai közül. A majom végül egy fán lel menedéket.

Nem is olyan ártatlan majmok

Az afrikai aranymacska mérete leginkább a hiúzéhoz hasonlítható, testtömege 5 és 16 kilogramm között változik. A vöröskolobuszok 7–12 kilogrammot nyomnak, így méltó ellenfelei lehetnek ezeknek a ragadozóknak egy-egy küzdelem során. Sőt, nemcsak védekező, hanem támadó szerepet is felvehetnek, ahogy az alábbi képsorokon is látjuk: a szintén a Panthera csoport által feltöltött videón egy vörös kolobusz zaklat egy aranymacskát, aki csupán békésen szundítani szeretne.

Rejtőzködnek

A Közép- és Nyugat-Afrika erdeiben élő ragadozó természetvédelmi státusza mérsékelten fenyegetettnek minősül, így egyelőre távol van a kihalástól. Ennek ellenére – mivel alapvetően rejtőzködő életmódot folytat – csak ritkán kapható lencsevégre, ezért nem csoda, ha a faj életmódjáról viszonylag keveset tudunk jelenleg.