Holdja is van a Föld mellett elhúzó aszteroidának

aszteroida hold 2004 BL86
Vágólapra másolva!
A NASA frissen kiadott radarfelvételén jól látszik, hogy az égi kődarabnak társa is van. Talán meglepő, de ez nem is olyan ritka jelenség.
Vágólapra másolva!

A vártaknak megfelelően, biztonságos, nagyjából 3,1-szeres Föld-Hold távolságban tegnap elhúzott mellettünk a 2004 BL86 jelű aszteroida, hogy legalább kétszáz évig vissza se térjen. A csillagászok előrejelzései szerint ilyen közelségben 2027-ig nem látogat bolygónk környékére ekkora méretű égi vendég - tizenkét év múlva az 1999 AN10 miatt izgulhatunk.

A kaliforniai Goldstone-ban, a Deep Space Network részeként működő 70 méteres radarantenna felvételén jól látható, ahogy az aszteroida forog - még a felszín durvább részletei is kivehetők -, ami azonban még érdekesebb: feltűnik mellett egy kísérő is. A miniatűr hold nagyjából 70 méter átmérőjű, ami nem is olyan kicsi 325 méteres átmérővel büszkélkedő anyaaszteroidájához képest.

Rengeteg pici hold

A NASA közleményében lehűti azok lelkesedését, akik azt hinnék, hogy valami eget rengető különlegességről van szó. A megfigyelések szerint ugyanis a 200 méteres vagy nagyobb átmérőjű aszteroidák 16 százaléka kettős vagy hármas rendszer.

Korábbi cikkünk a kisebb hegynyi kődarabról itt olvasható.