Így néz ki az űrből a nagy amerikai hóvihar

Juno hóvihar, USA, NOAA GOES-East, műholdkép
A felvételt a Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal, az NOAA GOES-East műholdja készítette január 26-án 17.30-kor (közép-európai idő szerint)
Vágólapra másolva!
Méteres hóval és vihardagállyal érkezett a Juno ciklon az Egyesült Államok keleti partjára. Műholdakról négy napja követik az utóbbi évek egyik legnagyobb amerikai hóviharát.
Vágólapra másolva!

A vihar helyi idő szerint hétfő este érte el az USA északkeleti részét. A Juno miatt hat szövetségi államban hirdettek szükségállapotot. Az erős széllökésekkel társuló nagy havazást életveszélyesnek minősítette az amerikai meteorológiai szolgálat. A Juno így nézett ki az űrből hétfőn:

A felvételt a Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal, az NOAA GOES-East műholdja készítette január 26-án 17.30-kor (közép-európai idő szerint) Forrás: NASA/NOAA Goes Project

Kelet felé mozgott

A Juno úgynevezett északkeleti vihar (nor’easter), mert jellemzően viharos, sőt orkánerejű északkeleti széllel érkezik. Az északkeleti viharok a többi mérsékelt égövi ciklonhoz hasonlóan viselkednek. A Juno 30-90 centiméter havat, a heves hullámverés és a vihardagály a partokon, a szárazföldön a hó és a hófúvások okozhatnak komoly gondokat (erről részletesen itt olvashat).

A fenti videó január 24-ével indul. A Junót megelőzően egy hidegfront vonult végig az atlanti parton, ennek felhőzete látszik az első képeken. Ezután következett maga a délkelet felé mozgó ciklon. Középpontja 26-án már az Atlanti-óceán fölött volt. A hóvihar szerdáig tart. Az eddigi legnagyobb New York-i hóesés 2006. február 11-12-én történt, akkor 68 centiméter hó hullt.