Mini barbecue-sütővel szimulálták a dínók kipusztulását

dínóperzselés
Vágólapra másolva!
Lángba boríthatta-e a Földet a dinoszauruszokat kipusztító aszteroida? Angol kutatók egy halogénlámpákból eszkábált „barbecue sütővel” keresték a válaszokat.
Vágólapra másolva!

A tudomány jelenlegi állása szerint hatvanöt millió évvel ezelőtt, a Kréta időszak végén a mexikói Yucatán-félszigetbe egy kisbolygó csapódott, mely kipusztíthatta a dinoszauruszokat. Eddig úgy vélték, a becsapódás pusztító tüzeket okozott szerte a világban.

Valóban így történhetett? A kutatók szó szerint a tűzzel játszottak, hogy választ találjanak a kérdésre - írja a New Scientist. Kiderült, hogy a valóság komplikáltabb, mint hittük. A mini-tűzözönt négy halogénlámpa segítségével szimulálták. Ezzel a cél az volt, hogy a becsapódáskor a kráter környékén felszabaduló hatalmas hőenergia hatását megvizsgálják.

Claire Belcher, az Exeter Egyetem kutatója és kollégái a lámpákat élő, majd élettelen növényi maradványokat tartalmazó kosár mellé helyezték.

A szakemberek azt találták, hogy a Chicxulub-kráter közvetlen közelében a számítógépes szimulációk által jósolt legerősebb hőhullámok is csupán kevesebb, mint egy percig tarthattak. Ez az időtartam túl kevés volt ahhoz, hogy az élő növényzet meggyulladhasson. Ezzel szemben azok a sokkal kisebb intenzitású hőhullámok, amelyek jóval messzebbre jutottak és legalább hét percig tartottak, elegendőnek bizonyultak ahhoz, hogy az élő vegetációt is lángra lobbantsák.

„A kísérlet felboríthatja a becsapódásról alkotott elképzeléseinket” – mondta Belcher. „A paleontológusoknak új nyomokat kellene keresniük a távolabb eső fosszíliákon, hogy jobban megértsék az adott időszak tömeges kihalási eseménye mögött húzódó hátteret” – tette hozzá a kutatónő.