A globális felmelegedés felelős a 2012-es orosz árvízkatasztrófáért

krimszki árvíz
A hatóságok későn figyelmeztették a lakosságot a katasztrófára, így az áldozatok többsége saját házában fulladt meg
Vágólapra másolva!
A globális felmelegedés állhat a szovjet idők óta legnagyobb orosz árvízkatasztrófa, a több mint 170 halálos áldozatot követelő 2012-es krimszki folyóáradás hátterében egy friss kutatás alapján.
Vágólapra másolva!

A kutatók a Nature Geoscience című szaklapban mutatták be eredményeiket. A Fekete-tenger közelében fekvő Krimszk városában 2012 júliusában heves esőzéseket követően egy folyó kilépett medréből. A hatóságok későn figyelmeztették a lakosságot, az áldozatok többsége, köztük több idős ember a saját házában fulladt meg.

A Fekete-tenger vízszintje emelkedett

A tanulmány szerint az áradás azért volt ilyen pusztító erejű, mert a Fekete-tenger vízszintje az elmúlt harminc évben a Föld felmelegedése miatt megemelkedett, ezzel a légmozgások is megváltoztak.

A krimszki árvízben több mint 170-en haltak meg Forrás: AFP/Mikhail Mordasov

Egyre több meleg és nedves levegő került a légkör felső rétegeibe, ami heves helyi esőzéseket idézett elő.

Modellezik a felmelegedés nélküli állapotot

A német és brit kutatók azt modellezték, milyen lenne Krimszk klímája a felmelegedés nélkül.

A számítógépes szimuláció eredménye szerint csak a Fekete-tenger felmelegedése miatt vált lehetővé a 2012-es krimszki áradás, ez harminc évvel korábban egyszerűen elképzelhetetlen lett volna - írja a tanulmányban Friederike Otto, az Oxford Egyetem klímakutatója.

Ezúttal nem természetes ingadozásról volt szó

A Fekete-tenger felszínének felmelegedése "drámaian megnövelte" az olyan áradások lehetőségét, mint a krimszki.

A hatóságok későn figyelmeztették a lakosságot a katasztrófára, így az áldozatok többsége saját házában fulladt meg Forrás: AFP/Mikhail Mordasov

A klímaváltozást általában szárazságokkal, trópusi viharokkal és hőhullámokkal hozzák összefüggésbe a tudósok és vonakodnak egyes helyi időjárási jelenségeket a Föld felmelegedésére visszavezetni, mert ezekben többnyire a természetes ingadozások is szerepet játszanak.

A krimszki áradások után négy akkori tisztviselőt, köztük a város polgármesterét ítéltek 3,5-6 év közötti börtönbüntetésre. Őket azzal vádolták, hogy nem értesítették időben a lakosságot.