Így néz ki egy gleccser belülről

mer de glace, gleccser
Turisták a Mer de Glace gleccser jégtestében
Vágólapra másolva!
Így fest Franciaország leghosszabb gleccsere, a Mer de Glace belülről – minden nyáron újra vájják a gyönyörű barlangot a turisták számára, a gleccser ugyanis olyan gyorsan mozog, hogy hamar elpusztítja a kialakított üreget.
Vágólapra másolva!

Igazi turistalátványosság a Mer de Glace (Jég Tengere) nevű gleccser Franciaország keleti részén – népszerűségét hatalmas méretének és a jégtestbe vájt barlangnak köszönheti, amelyet minden évben újra ki kell fúrni, a gleccser gyors mozgásának köszönhetően.

A mesterségesen kialakított alagút hangulatvilágítással is rendelkezik Forrás: AFP/Philippe Desmazes

Nem kerülheti el a felmelegedést

Franciaország leghosszabb gleccsere 2400 méter magasan emelkedik a tengerszint fölé, összesen hét kilométer hosszú és kétszáz méter mély.

Valaha a Chamonix-völgyből szabad szemmel is látható volt, mára azonban a globális felmelegedés hatására annyira visszahúzódott, hogy csak a magasból vehető ki. A 18. és 19. században a gleccser még Les Bois faluig ért.

Így fest a gleccser a felszínen - a 19. században még Les Bois faluig ért le, ma már a Chamonix-völgyből sem látszik Forrás: AFP/Philippe Desmazes

Legnagyobb hosszúságát feltehetően a 17. századi "mini jégkorszak" közepén érte el. A jég visszavonulását világosan mutatják az elhagyatott hegyi kunyhók, amelyek a meredek lejtőkön állnak. A ma csak létrán elérhető kunyhók egykor könnyen megközelíthetőek voltak a jég felszínéről.

Turisták a Mer de Glace gleccser jégtestében Forrás: AFP/Philippe Desmazes

Óránként egy centimétert mozog

A gleccser meglepően gyorsan mozog: felső rétegei egy év alatt több mint 120 méterrel tolódnak odébb, átlagosan pedig 90 métert kúszik minden évben. Ez óránként körülbelül egy centiméteres mozgást jelent – jelentős, de szabad szemmel nem megfigyelhető.

Vörös megvilágításban az alagút - a gleccser mozgása miatt minden évben újra ki kell vájni a járatot Forrás: AFP/Philippe Desmazes

A gleccser rendszeresen összeomlik a saját súlya alatt, így gyakran hoz létre gleccserszakadékokat és vízbarlangokat, attól függően, hogy milyen típusú talajon halad át.

Így festenek kívülről az alagutak Forrás: AFP/Philippe Desmazes

Minden évben újraásott alagút

A környék legnagyobb turistalátványossága a gleccserbe vájt alagút, ezen áthaladva megfigyelhető hogyan fest egy gleccser belseje. Az egésznek csupán egyetlen szépséghibája akad, az, hogy a vájatot minden nyáron újra ki kell ásni a gleccser folyamatos és feltartóztathatatlan mozgása miatt.