Felébredt a Philae leszállóegység

67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökös, Rosetta űrszonda
A Rosetta űrszonda navigációs kamerájának felvétele november 9-én készült a 67P/Csurjumov-Geraszimenkóról, az üstököstől 109 kilométer távolságból. Az expozíciós idő hat másodperc volt
Vágólapra másolva!
Hét hónapig tartó szendergés után életre kelt a Csuri üstököst kutató Rosetta európai űrszonda Philae nevű leszállóegysége - jelentette be vasárnap a német és a francia űrkutatási hivatal.
Vágólapra másolva!

A közlés szerint sokadik nekifutásra szombaton késő este, 22.28 perckor sikerült rövid időre kapcsolatot létesíteni az égitesten november közepén hibernálódott robottal, és "anyaűrhajóján", a Rosetta űrszondán keresztül letölteni 300 adatcsomagot a rajta lévő nyolcezerből.

A Rosetta űrszonda navigációs kamerájának felvétele november 9-én készült a 67P/Csurjumov-Geraszimenkóról, az üstököstől 109 kilométer távolságból. Az expozíciós idő hat másodperc volt Forrás:ESA/Rosetta/NAVCAM

Jelentős mennyiségű adatot kaptunk

– mondta Darmstadtban Stephan Ulamec német projektvezető. A Philae tízéves utazás után november 12-én landolt az üstökös árnyékban lévő felszínén, ahol rövid adatgyűjtés után napelemes tápegységei lemerültek.

A Rosetta űrszonda navigációs kamerájánának március 6-ai felvétele a Csurjumov-Geraszimenko üstökös magjáról Forrás: ESA/Rosetta/NAVCAM

Mielőtt ez megtörtént volna, 54 órán át folyamatosan dolgozott, mind a tíz fedélzetén lévő berendezését használta, jelentős mennyiségű adatot küldött a Földre.

A Naprendszer keletkezését kutatjuk

A Nap energiájára volt szükség ahhoz, hogy újra felébredjen, és elkezdjen kommunikálni az európai irányítóközponttal. A Rosetta-misszió az Európai Űrkutatási Hivatal (ESA) legnagyobb projektje, amelynek révén a tudósok bepillanthatnak a 4,6 milliárd éves Naprendszer keletkezésébe.