Ilyen hatalmas lesz az új európai teleszkóp

higher and higher
Vágólapra másolva!
Az Európai Déli Obszervatórium látványos képeket szerkesztett annak érzékeltetésére, mennyire hatalmas is lesz az új teleszkóp, ha elkészül.
Vágólapra másolva!

Az Európai Déli Obszervatórium (European Southern Observatory, ESO) Rendkívül Nagy Európai Távcsöve (Extremely Large Telescope) nevét illetően tényleg nem túloz: a majdnem 100 méter magas vázban többek között egy 39,3 méter átmérőjű szegmentált elsődleges tükör is helyet kap majd. Méreteit tekintve az ESO nem hiába becézi a „világ legnagyobb égre néző szemének”.

Így festenek a híres épületek az E-ELT mellett - a távcső valóban hatalmas lesz Forrás: Facebook / ESO

A Colosseum eltörpül mellette

Ha méterekben kifejezve nem volna egyértelmű, az ESO most képeken szemlélteti, milyen hatalmas lesz az új teleszkóp: szemfüles grafikusuk mindenki által ismert, híres épületek mellé állítja az E-ELT látványrajzát, hogy érzékeltesse, milyen méretekről beszélhetünk. Az infografika megmutatja például, hogy a mindössze 48,5 méter magas Kolosseum valósággal eltörpül az E-ELT mellett.

A gízai piramisok nem sokkal emelkednek a távcső fölé - a legmagasabb, a Kheopsz piramis 146,7 méter magas Forrás: Facebook / ESO

A világ legnagyobb optikai távcsöve

A hatalmas teleszkópot a chilei Cerro Armazones nevű hegyen, 3060 méter magasságban építik, és 2024-re már használatba szeretnék állítani.

Ha elkészül, ez lesz a világ legnagyobb átmérőjű optikai-infravörös távcsöve – az ESO szerint olyan dolgokat észlelhetünk majd meg vele, amit a mai technológiai felkészültségünk mellett álmodni sem mernénk.

A Kolosseum eltörpül a távcső mellett a maga 48,5 méteres magasságával Forrás: Facebook / ESO

Rendkívüli képet kaphatunk az univerzumról

Az E-ELT az emberi szem számára felfogható fénymennyiség százmilliószorosát gyűjti majd össze – ez huszonhatszor több, mint amennyit a Nagyon Nagy Távcsövek (VLT) képesek „felfogni”.

A New York-i Szabadság-szobor talapzattal együtt 93 méter magas Forrás: Facebook / ESO

A teleszkóp korrigálni fogja a légköri torzulásokat, így tizenhatszor részletgazdagabb képet alkot majd, mint a Hubble Űrteleszkóp. Ez lehetővé teszi más csillagok körül keringő bolygók részletesebb megfigyelését, szupermasszív fekete lyukak, a sötét anyag és a sötét energia pontosabb vizsgálatát.