A patkány mellett a barbecue csipeszt is lenyelte a piton

piton, csipesz
Winston a csipesz lenyelése után
Vágólapra másolva!
Valószínűleg meglepődhettek az állatorvosok, amikor egy barbecue csipeszt lenyelt pitont szállítottak a dél-ausztráliai Adelaide Egyetem állategészségügyi központjába.
Vágólapra másolva!

A woma (Aspidites ramsayi) a pitonfélék családjába sorolt faj, tagjai eredetileg Közép- és Nyugat-Ausztráliában őshonosak. Közéjük tartozik a háziállatként tartott kétéves Winston, akit gazdája éppen egy patkánnyal próbált megetetni, a kígyó azonban túl mohónak bizonyult, így a rágcsáló mellett a fogóeszközt is elragadta.

A tulajdonos ennek ellenére magára hagyta az állatot, gondolta, biztos nem fog történni semmi baj, hadd játsszon egy kicsit a fémeszközzel is. Természetesen semmi nem úgy alakult, ahogy elképzelte, így a patkány mellett a fogó is lecsúszott a piton torkán – olvasható a bizarr sztori a Science Alert ismeretterjesztő portálon.

Winston a csipesz lenyelése után Forrás: Adelaide University

Nehézkes műtét

A pórul járt pitont Oliver Funnel állatsebészhez szállították. A specialista megfigyelése szerint a bőr és az izmok olyan szorosan körülölelték a fogóeszközt, hogy annak alakja jól kivehetővé vált. A kígyóknál a koponya és az alsó állkapocs kapcsolódása nagyon rugalmas, így a termetesebb zsákmányt – jelen esetben a patkányt és a fogót együttesen - is képesek egészben lenyelni és megemészteni. Utóbbi sajnos az éles fémeszközre nem igaz, így valahogy el kellett távolítani az állatból, mielőtt elpusztul.

A röntgenfelvételen jól kivehető a lenyelt csipesz Forrás: Oliver Funnell

Winston operációja nem volt zökkenőmentes. Mivel a kígyók változó testhőmérsékletűek, a gyógyszer-metabolizmusuk is lassabb, így a pitonnál kétfajta érzéstelenítő szert is alkalmazni kellett, miközben légcsőkatéterrel biztosították az állat légzését. Az endoszkópos eljárás nem volt alkalmazható, mivel az barbecue csipesz így könnyen megsérthette volna a kígyó létfontosságú szerveit, ezért a sebészek hagyományos technikával, az állat testének felnyitásával hajtották végre a műtétet. „A vágást hüllőknél a pikkelyek között kell megejteni. Mi ennek pozícióját a barbecue csipesz nagyobb végénél határoztuk meg, ugyanis ez volt a legmesszebb az olyan létfontosságú szervektől, mint a szív, vagy a tüdő – mondta Funnel az ABC hírportálnak. „A nagyobb rész kiemelésével a műtét további része már könnyebben ment” – tette hozzá.

Szerencsére Winston szépen gyógyul és néhány hét múlva már szilárd táplálékot is fogyaszthat – remélhetőleg kihagyva a menüből a barbecue csipeszeket.