Univerzálisabb lehet a majomnyelv, mint hittük

majom, beszéd
Cercopithecus diana
Vágólapra másolva!
A Campbell-cerkófmajmok hímjei legalább hat fő hanggal kommunikálnak: „bum-bum, krak, krak-u, hok, hok-u, és wak-u. Ezek variálásával valóságos párbeszédet képesek folytatni egymással. A különböző majomfajok ráadásul megérthetik egymás kommunikációját – derült ki egy új kutatásból.
Vágólapra másolva!

A Proceedings of the Royal Society B című szaklapban megjelent tanulmány szerint a Campbell-cerkófmajom (Cercopithecus campbelli) kommunikációjának kulcsa a szótő mögé illesztett végződés (szuffixum), az „u”. Utóbbi toldalékot a hívójelzés végéhez csatolják, ezzel pedig az állatvilágban egyedülálló „szókincset” hoznak létre, melyet nem csupán ugyanazon majomfaj hímjei és nőstényei képesek megérteni, de a közeli rokonfajok egyedei is.

Beszéljünk majomul!

A vadonban már korábban is tanulmányozták a majmok kiáltásait, melyet a kutatók igyekeztek emberi nyelvre fordítani. A „krak” például azt jelenti, hogy leopárd közeledik. A „krak-u” ezzel szemben arra hívja fel a figyelmet, hogy nem leopárd, hanem más - például egy lezuhanó faág - jelent veszélyt a majom testi épségére. A „Bum-bum-krak-u” durván emberi nyelvre fordítva: „Vigyázz arra a lezuhanó faágra!” – írja a Discovery News portál

Ami a mostani kutatást illeti, Camille Coye, a St Andrews-i Egyetem kutatója – a tanulmány vezető szerzője - valódi és mesterségesen módosított hím Campbell-cerkófmajom kiáltásokat játszott le egy rokon faj, a Diána-cerkófok (Cercopithecus diana) 42 hím és nőstény tagjának. A rokonok válaszadása azt mutatta, hogy megértették a hívásokat, és kiszámítható módon feleltek rájuk. Például megijedtek, ha a „krak” hangot hallották és készenlétbe helyezték magukat, pontosan úgy, mintha egy leopárd fenyegetné őket.

A „krak” mellett további alapjelzéseknek számít a „bum”, a „hok” (sas) és a wak. Ezeket az alaphangokat variálják az állatok az „u” szuffixummal. A „hok” önmagában egy ragadozó madárra hívja fel a fajtársak figyelmét, míg a „bum-bum hok-u hok-u” hangokkal egy terület birtoklását „jelentik be”.

Cercopithecus diana Forrás: 2010 [email protected]/Greg Hume

Hasonlóság

A kutatók szerint több szempont alapján párhuzam vonható a Campbell-cerkófmajmok és emberek kommunikációja között. Először is ezek a majmok párbeszédet folytatnak egymással. „Egy példány kiad egy hívást majd egy rövid ideig (kevesebb, mint egy másodpercig) tartó szünet után a válasz megérkezik – akárcsak nálunk” – mondta Coye a weboldalnak. A majmok jelzései határozott jelentéssel bírnak, melyet végződésekkel képesek változtatni, valamint a jelentés szempontjából a hívójelzések sorrendje is számít (proto-szintaxis). Van bizonyíték arra is, hogy a hangjelzést a majom „beszélgetőpartnere” stílusához igyekszik illeszteni, valószínűleg ezzel erősítve az állatok közötti kötődést.