A kevés tesztoszteron miatt híznak a nők

tesztoszteron androgén hormon nő súly túlsúly
Túlsúlyos nő, szűk nadrágot próbál felvenni
Vágólapra másolva!
A tesztoszteronpótló terápiát ellentmondásosnak ítélik a férfiaknál. A The FASEB folyóirat a napokban publikált, erről szóló kutatásai szerint kibővíthető a vitatott téma a nőknél is.
Vágólapra másolva!

A hízás csak a kezdet

Legalábbis az egereken végzett kísérletek kimenetele azt sugallja, hogy van összefüggés az alacsony androgénszint (az androgének magukba foglalják a tesztoszteront is) és a nőknél előforduló érelmeszesedés, elhízás között. „Reméljük, hogy a tanulmány intenzíven hozzájárul a nők androgénhiányáról szóló kutatásokhoz. A nők esetében a hormonok hiánya miatt kardiovaszkuláris és általános egészségügyi problémák léphetnek fel, amennyiben ez elharapódzik” – mondta Asa Tivesten, PhD kutató, aki részt vett a kutatásban.

Tivesten és kollégái észrevették, hogy a fejlett androgénreceptorok hiánya elhízást, magas koleszterinszintet és érszűkületet okozott. Azonban az androgénkezelést követően a nőstény egerek testsúlya és érelmeszesedésük tünetei csökkentek.

A fejlett androgénreceptorok hiánya elhízást, magas koleszterinszintet és érszűkületet okozhat Forrás: AFP

„Az az elképzelés, hogy vannak a férfi és a női hormonok, túlságosan leegyszerűsített, mint ez a mostani kutatás is rávilágít” – nyilatkozta Gerald Weissmann, a FASEB folyóirat főszerkesztője. „A férfiak és a nők szervezete is rendelkezik androgén hormonokkal – csak különböző mennyiségben. A tanulmány valóban felveti a kérdést, hogy milyen mértékben lehet szükségünk az említett hormonokra a legjobb egészségi állapot érdekében.”

A férfiaknál is van hátulütője

A kialvatlanság drasztikusan csökkenti a fiatal férfiak tesztoszteronszintjét – állították amerikai szerzők az egyik legrangosabb orvosi hetilapban, a Journal of the American Medical Association-ben. Az alacsony tesztoszteronszintnek számos negatív következménye van a fiatal férfiak számára, és nemcsak szexuális viselkedés és nemzőképesség szempontjából. A megfelelő tesztoszteronmennyiség fontos a jó erőnléthez, izomtömeghez és csontsűrűséghez is. Hiánya alacsony energiaszinttel, csökkent libidóval, rossz koncentrációs képességgel és fáradékonysággal, továbbá rosszabb közérzettel és csökkent életerővel jár. A kutatók elvégeztek ezzel kapcsolatosan egy vizsgálatot.

A férfiak tesztoszteronszintje nemcsak az öregedés, de a kevés alvás miatt is csökkenhet Forrás: Photononstop/Fabrice Lerouge

A kutatásban résztvevő tíz, 24 éves körüli férfi sovány testalkatú és egészséges volt, nem szenvedett hormonális, pszichiátriai betegségben vagy alvászavarban. A laboratóriumban végzett vizsgálat során három éjszakán át akár tíz-tíz órát is alhattak, majd nyolc éjszakán át öt óránál kevesebbet. Mindkét fázis utolsó 24 órájában 15-30 percenként vért vettek tőlük. A kialvatlanság hormonális hatása már egy hét után megmutatkozott. Az ötórás éjszakák 10-15 százalékkal csökkentették a tesztoszteronszintet, amely a kialvatlan napok második felében, délután 2 és este 10 között volt a legalacsonyabb. Ez nagyjából 10-15 évnyi öregedés hatásának felel meg. A férfiak tesztoszteronszintje ugyanis az öregedés során évente 1-2 százalékkal csökken.